Reunió secreta del PSOE i ERC a Barcelona

Els republicans ajornen al gener tota entesa i avisen que no litiguen «pel peix al cove»

Els socialistes, optimistes pel bon esdevenir de les negociacions «discretes», allunyades del focus

reu

reu

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra / Daniel G. Sastre

El manual de primer de negociació remarca la importància de transmetre tant que no es té la imperiosa necessitat d’arribar a un acord com de rebaixar les expectatives de la part contractant contrària. ERC segueix al peu de la lletra aquest manual i a cada arrencada d’optimisme del PSOE, en el context de la negociació per permetre la investidura de Pedro Sánchez, correspon amb una gerra d’aigua freda. I sempre, sempre, sempre recalcant que a qui li venen les urgències és a l’inquilí de la Moncloa, no als republicans. Així es va expressar ahir la secretària general adjunta d’ERC, i membre de l’equip negociador, Marta Vilalta, a la tradicional roda de premsa dels dilluns, que, aquesta setmana, es va celebrar en la vigília d’una nova reunió entre el PSOE i ERC. A Barcelona.

En qualsevol cas, una cosa són les explicacions públiques i una altra els contactes discrets. Com la cita secreta que aquest mateix dilluns van mantenir negociadors socialistes i republicans també a la capital catalana, concretament a la seu del Consorci de la Zona Franca, que va revelar EL PERIÓDICO.

Segons fonts coneixedores de la trobada, la reunió, que tots els participants van voler portar amb summa discreció, es va prolongar des de poc després del migdia fins ben entrada la tarda. Han format part del conclave l’alineació habitual de cada ‘equip’. És a dir, Marta Vilalta, Gabriel Rufián i Josep Maria Jové, pel bàndol avui republicà, i Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa, pels socialistes.

Es tracta d’una prèvia de la trobada d’aquest dimarts, les línies mestres de la qual va delimitar Vilalta.  «La nostra prioritat no és la governabilitat d’Espanya, sinó encarrilar la resolució política i democràtica d’un conflicte que és democràtic», va sancionar la també portaveu d’ERC. «No som aquí per al ‘peix al cove’«, va afegir.

No abans del mes de gener

Segon toc. El calendari. Els republicans difícilment arribaran a un acord abans que el dia 19 el Tribunal de la UE decideixi sobre la immunitat d’Oriol Junqueras com a europarlamentari. I abans del congrés del dia 21, per evitar que el conclave derivi en una espècie de plebiscit sobre l’acord. 

I és que si el TJUE sanciona la immunitat parlamentària del president d’ERC, de segur que el marc general de negociació variarà, per exemple, en aquests gestos «antirepressius» que tant demana ERC.

Així les coses, Vilalta va tornar a bolcar aigua al vi del PSOE: «No es pot avançar amb presses, anem al gener, veiem molt complicat un acord abans de Nadal, gairebé impossible».

Optimisme a Ferraz

Malgrat tot, els socialistes arriben a la reunió aferrats a l’optimisme per la sintonia que, al·leguen, van constatant en els contactes discrets que mantenen amb ERC, més enllà de les trobades oficials. Fonts coneixedores d’aquestes converses expliquen que el terreny està més aplanat del que pugui semblar, tot i que el context hostil en el qual es troben els republicans pot retardar la data de la investidura. A Madrid, les circumstàncies dels independentistes han donat pas a dues interpretacions. Hi ha col·laboradors de Sánchez que continuen creient que la reelecció pot celebrar-se abans de Nadal.

Notícies relacionades

Altres alts càrrecs governamentals descarten poder rubricar en públic un acord amb ERC abans d’acabar l’any, no tant perquè les converses no avancin, sinó pel context a les files d’Oriol Junqueras

Des d’aquest optimisme, el PSOE, i també ERC, volen concretar al conclave d’avui la pedra clau de l’entramat del pacte: el nou fòrum en el qual s’abordi la «via política», és a dir, l’espai –encara sense nom– en què s’abordi el conflicte català sense que els independentistes quedin situats fora de l’ordenament jurídic.