Crítiques contra Álvarez de Toledo per evocar ETA

La dirigent va afirmar que la situació avui és pitjor que quan la banda assassinava

Víctimes del terrorisme i partits arremeten contra la portaveu del PP al Congrés

zentauroepp51197759 madrid  03 12 2019 politica constitucion de las cortes gener191209201027

zentauroepp51197759 madrid 03 12 2019 politica constitucion de las cortes gener191209201027 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, ha provocat una petita tempesta política per les seves declaracions sobre ETA del cap de setmana.En una entrevista a ‘El Correo’, la candidata per Barcelona en les últimes eleccions generals va afirmar que quan la banda terrorista matava «el moment era terrible, des del punt de vista humà», però que «el moment polític actual és més difícil». «Abans estàvem junts el PP i el PSOE en el mateix bloc», va dir, abans d’afegir que els socialistes «n’han sortit», i això «debilita» els constitucionalistes.

Les crítiques a les paraules d’Álvarez de Toledo van arribar des de gairebé totes les direccions. Es va queixar, per exemple, la presidenta del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite),Consuelo Ordóñez, germana del regidor del PP assassinat per ETA el 1995 Gregorio Ordóñez. «¿On eres tu, Cayetana Álvarez de Toledo, quan ETA ens matava?», preguntava ahir a través de Twitter.

La indignació d’Ordóñez va rebre recolzaments de diversos milers de seguidors de la xarxa social en la qual va afegir, en resposta a algun dels comentaris que va suscitar la notícia, que li és igual que Álvarez de Toledo fes aquestes declaracions «en termes polítics». «En termes polítics aquí es matava la gent precisament per fer política, així que no em digueu que està treta de context. És la portaveu al Congrés pel PP», va concloure la germana del regidor assassinat a trets per ETA el 23 de gener del 1995 a Sant Sebastià.

També entre dirigents de Ciutadans hi va haver crítiques a la comparació d’Álvarez de Toledo. «No ho comparteixo», va dir la vicealcaldessa de Madrid,Begoña Villacís, que va recordar que ella pertany a una generació que «telenotícies sí, telenotícies no» veia assassinats, atacs, cotxes bomba i actes terroristes «que ara no veiem», informa Efe.

«Desafortunades»

Notícies relacionades

Per al portaveu del Govern basc,Josu Erkoreka, les declaracions de la portaveu del PP al Congrés són «desafortunades». «Crec que reflecteixen, una vegada més amb tota claredat, que aquesta dona desconeix tot el que ha sigut la vida política aquí, la vida social, el dia a dia a Euskadi en aquell període, i que fa les seves apreciacions amb un nivell de frivolitat impropi d’una persona que ocupa la representació d’un grup parlamentari de la rellevància del PP», va afegir.

La ministra d’Economia en funcions,Nadia Calviño, va expressar també la seva «sorpresa» per les paraules d’Álvarez de Toledo, mentre que el PP basc es va limitar a transmetre el seu «respecte» per les declaracions de la seva portaveu al Congrés.