aprovat per La presó de Brieva

Urdangarin tindrà quatre dies de permís per Nadal

El jutge de vigilància penitenciària ha ara de ratificar aquesta resposta favorable del centre on està reclòs

GRAF9249. PALMA, 13/06/2018.- Iñaki Urdangarin a su salida hoy de la Audiencia de Palma, donde ha asistido para que el tribunal del caso Nóos le comunique la orden de ingreso en prisión para cumplir la condena de 5 años y 10 meses por corrupción que le impuso ayer el Tribunal Supremo. EFE/Cati Cladera

GRAF9249. PALMA, 13/06/2018.- Iñaki Urdangarin a su salida hoy de la Audiencia de Palma, donde ha asistido para que el tribunal del caso Nóos le comunique la orden de ingreso en prisión para cumplir la condena de 5 años y 10 meses por corrupción que le impuso ayer el Tribunal Supremo. EFE/Cati Cladera / Cati Cladera (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Junta de Tractament de la presó de Brieva (Àvila) ha autoritzat aquest dijous que Iñaki Urdangarin disfruti durant les festes nadalenques de quatre dies en el seu primer permís ordinari, segons han confirmat a Europa Press fonts penitenciàries. El jutge de Vigilància Penitenciària ha de ratificar ara aquesta resposta favorable del centre penitenciari.

El marit de la Infanta Cristina fa 17 mesos que és a la presó i la setmana passada va complir una quarta part de la seva condemna a cinc anys i 10 mesos pel ‘cas Nóos’. Com passa amb qualsevol altre pres classificat en segon grau, Urdangarin pot demanar permisos ordinaris per sortir de la presó amb un màxim de 36 dies a l’any –18 dies per semestre–, tot i que sense poder sumar més d’una setmana consecutiva.

El procediment estableix que el jutge de Vigilància Penitenciària és qui té l’última paraula sobre la concessió d’aquest tipus de permisos, tant si hi ha disconformitat sobre la decisió adoptada per part del pres com de la fiscalia.

El jutge ja va concedir al setembre a Urdangarin un permís per assistir de voluntari a una llar religiosa a Pozuelo (Madrid), d’acord a l’article 117 del règim penitenciari sobre «mesures regimentals per a l’execució de programes especialitzats per a penats classificats en segon grau», com és el cas del cunyat del Rei. El va autoritzar a sortir dues vegades per setmana i un màxim de vuit hores al dia. La decisió va ser recolzada per l’Audiència Provincial d’Àvila al rebutjar el recurs de la fiscalia.

Elecció de presó de dones

D’aquesta manera, va ser el 19 de setembre quan Urdangarin va sortir per primera vegada del mòdul de Brieva que va escollir de manera voluntària després de ser condemnat per delictes de prevaricació continuada i malversació (tots dos en concurs), tràfic d’influències, frau a l’Administració i dos delictes fiscals. El marit de la Infanta està des d’aleshores en un mòdul on no hi ha altres presos, ja que la d’Àvila és una presó de dones.

Els permisos ordinaris a què ara es pot acollir el cunyat del Rei estan regulats a l’article 154 del règim penitenciari. D’acord amb la norma, es poden concedir permisos, «previ informe preceptiu de l’equip tècnic», per a la sortida ordinària «de fins a set dies de durada com apreparacióper a la vida en llibertat».

Aquests permisos són fins a un total de 36 dies per als penats classificats en segon grau o de fins i tot 48 dies per als que estiguin en tercer grau, sempre que hagin extingit la quarta part de la condemna o condemnes i no observin mala conducta.

Els límits màxims anuals de 36 i 48 dies de permisos es distribueixen, segons el reglament penitenciari, «com a regla general en els dos semestres naturals de cada any». Per al pres classificat en segon grau, com és Urdangarin en l’actualitat, podria disposar de fins a 18 dies en total en un semestre –serien 24 dies per a presos en tercer grau–.

«Dins dels indicats límits», afegeix la norma, «no es computaran les sortides de cap de setmana pròpies del règim obert ni les sortides programades que es regulen a l’article 114 d’aquest reglament, ni els permisos extraordinaris».

Rebaixa del Tribunal Suprem 

Abans del seu ingrés a presó el juny del 2018, la Sala Penal del Tribunal Suprem va rebaixar en cinc mesos la condemnava rebaixar en cinc mesos a l’exduc de Palma, passant delssis anys i tres mesos de l’Audiència Provincial de Palma de Mallorca a la condemna ferma de cinc anys i 10 mesos per diversos delictes relacionats amb l’activitat de l’Institut Nóos. La fiscalia havia demanat un increment de la pena de fins a 10 anys.

Una vegada que ingressen a la presó, els reclusos tenen un límit temporal de dos mesos per ser classificats des del moment en què la sentència és notificada als centres penitenciaris. Després es torna a estudiar de manera automàtica la classificació de grau cada sis mesos com a màxim. L’última revisió d’Urdangarin va ser el juliol passat, quedant en segon grau. La seva progressió al tercer grau, en principi, es podria plantejar passada la meitat de la condemna, això és a partir del segon trimestre del 2021.

Notícies relacionades