sanció de 360 euros

Multat per insubmís electoral al no comparèixer com a vocal per motius ideològics

L'advocada de l'acusat demana la seva lliure absolució perquè l'objecció de consciència no pot ser castigada penalment

GRAF9268 MADRID, 28/4/2019.- Los colegios electorales han abierto sus puertas a las 09:00 horas para recoger el voto de los casi 36,9 millones de electores que decidirán este domingo en los comicios generales el reparto de los 350 escaños del Congreso de los Diputados y los 208 del Senado durante la próxima legislatura.Tras la constitución de las mesas a las ocho de la mañana con la comprobación de que estaban los miembros necesarios y la lectura de los manuales, a las nueve de la mañana los electores han comenzado a acudir a las urnas, en una jornada que estará marcada por el sol y con temperaturas, en general, al alza en casi todo el país. En la foto,un elector introduce su voto en la urna en el colegio Pinar del Rey. EFE/Javier Lizón

GRAF9268 MADRID, 28/4/2019.- Los colegios electorales han abierto sus puertas a las 09:00 horas para recoger el voto de los casi 36,9 millones de electores que decidirán este domingo en los comicios generales el reparto de los 350 escaños del Congreso de los Diputados y los 208 del Senado durante la próxima legislatura.Tras la constitución de las mesas a las ocho de la mañana con la comprobación de que estaban los miembros necesarios y la lectura de los manuales, a las nueve de la mañana los electores han comenzado a acudir a las urnas, en una jornada que estará marcada por el sol y con temperaturas, en general, al alza en casi todo el país. En la foto,un elector introduce su voto en la urna en el colegio Pinar del Rey. EFE/Javier Lizón / Javier Lizón (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El jutge ha imposat una multa de 360 euros al primer insubmís electoral d’Astúries per no comparèixer com a vocal en una mesa electoral de Gijón en els comicis autonòmics del 26 de maig per motius ideològics a l’apel·lar a la seva objecció de consciència.

El titular del Jutjat Penal número 1 de Gijón ha condemnat Adolfo Fernández González per un delicte electoral a l’estimar que va ser degudament notificat de la seva obligació ciutadana de comparèixer a la mesa electoral ubicada a l’escola Jove, a Gijón, en la seva condició de primer vocal, i de les conseqüències legals en cas d’incompliment.

En la sentència, a la qual ha tingut accés Efe, el jutge incideix que se li va entregar tota la documentació necessària per a la seva compareixença i, el mateix dia de les eleccions, intencionadament i sense causa legal justificadano va acudir a la mesa electoral, i va haver de ser substituït per la vocal suplent.

Judici celebrat 

Deu dies abans de les eleccions, Adolfo Fernández va ser notificat personalment de la resolució adoptada per la Junta Electoral de Zona, datada el 14 de maig passat, per la qual s’acordava rebutjar les seves al·legacions. En el judici, celebrat el 14 de novembre, Adolfo Fernández es va reafirmar en els motius polítics i ideològics que havia argumentat davant de la Junta Electoral per descartar la seva assistència a conformar la mesa electoral.

A preguntes de la seva advocada defensora, Beatriz González Álvarez, Fernández va manifestar que per a ell constituïa una «obligació moral» per les seves idees respecte a la democràcia representativa no acudir a la requisitòria. L’acusat va insistir que va avisar de la seva incompareixença en dues ocasions, tal com recull la sentència, al no voler entorpir el funcionament de la mesa.

Notícies relacionades

La fiscalia, no obstant, va mantenir la seva petició de 4.320 euros de multa, al considerar que no es presentava causa legal justificada per eludir la seva obligació de formar part de la mesa electoral i al tenir coneixement de les conseqüències que la seva incompareixença li podrien portar.

La seva advocada Beatriz González havia demanat la seva lliure absolució a l’afirmar que l’objecció de consciència està recollida en diversos àmbits i, per tant, no ha de ser punible penalment. La sentència, que apunta que la multa de 360 euros serà substituïda per 90 dies d’arrest en cas d’impagament, no és ferma i s’hi pot interposar recurs d’apel·lació davant de l’Audiència Provincial d’Astúries.