L'ESTRATÈGIA DELS POPULARS

Casado acusa Sánchez d'utilitzar Catalunya com a «coartada» per a un «canvi de règim»

El líder del PP anuncia una oposició dura com la de Rajoy el 2004

undefined51180732 madrid  02 12 2019  politica  el presidente nacional del par191202124224

undefined51180732 madrid 02 12 2019 politica el presidente nacional del par191202124224 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado va pronunciar aquest dilluns al Congrés un discurs amb afirmacions molt contundents contra Pedro Sánchez per la seva decisió d’intentar pactar la seva investidura amb el ‘sí’ de Podem i l’abstenció d’ERC. El líder del PP va deixar clar que no es planteja facilitar al dirigent socialista la seva reelecció i que està preparat per fer una oposició semblant a la de Mariano Rajoy el 2004, quan el llavors cap de l’oposició va plantar cara a José Luis Rodríguez Zapatero al carrer, al Congrés i als tribunals per les seves iniciatives en matèria social (com els canvis en la llei de l’avortament) i política (el diàleg amb ETA per aconseguir la seva dissolució). 

Casado considera que Sánchez, igual com Zapatero, va subratllar, defensa «un projecte destructiu que té arrels profundes en latradició més banal del socialisme espanyol». «Ni farem president Sánchez ni ningú canviarà el sistema per força amb l’excusa que no el fem president», va avisar, negant qualsevol canvi a la Constitució. En una al·locució davant dels seus diputats i senadors un dia abans que es constitueixin les Corts, el dirigent dels populars va tornar al seu to d’abans de l’estiu i va arribar a dir que Sánchez utilitza el desafiament independentista en el seu benefici, per a aquest projecte de «desconstrucció institucional» que li atribueix. «Catalunya s’utilitza ara com a coartada per a un canvi de règim», va declarar.

Notícies relacionades

El successor de Rajoy considera que Sánchez pressiona el PP «sota l’amenaça de fer volar el sistema», l’acusa de fer «desaparèixer» el PP com a alternativa, una cosa que Casado creu que passaria si ajudés el líder del PSOE a seguir a la Moncloa. De fet, posa l’exemple d’Alemanya on, després de dècades de gran coalició entre la conservadora CDU i els socialdemòcrates de l’SPD, els radicals d’Alternativa per Alemanya han aconseguit guanyar terreny. La comparació amb Vox no la fa explícitament, però el missatge arriba clar. 

El president del PP va mostrar la seva voluntat de tancar una vegada per sempre el debat obert a les seves pròpies files sobre la possibilitat de facilitar la investidura a Sánchez per impedir que ERC tingui influència en el Govern. L’hi han demanat el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo; l’expresident José María Aznar; la seva portaveu en funcions al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, i, aquest mateix dilluns, Esperanza Aguirre. L’expresidenta de Madrid va revelar en un acte a la seu del Govern de la capital que l’hi ha comentat en privat a Casado. La seva fórmula concreta és que el PP deixi al PSOE 56 vots perquè Sánchez (que en té 120) pugui sortir investit i governi en solitari, sense els «populistes bolivarians» en l’Executiu, va afegir.