Iglesias ultima el seu equip de Govern i remodelarà el seu grup parlamentari

El líder morat vol acontentar tots els seus socis i lluita per un ministeri per a Garzón

Vera i Echenique encapçalen les quinieles per ocupar la representació al Congrés

undefined51125975 pablo iglesias191128185802

undefined51125975 pablo iglesias191128185802 / Eduardo Parra

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La negociació entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias està a punt de tancar-se. Al líder morat només li queden per donar les últimes puntades a un Govern de coalició que cus des de fa més de dues setmanes, quan va segellar la seva aliança amb el president de l’Executiu en funcions amb una abraçada 48 hores després que es tanquessin les urnes. Tot apunta que l’acord entre els dos dirigents estaria gairebé liquidat després que al llarg d’aquesta setmana els equips negociadors han acabat de configurar l’estructura final que tindrà el futur Consell de Ministres.

«Espero que a la pròxima Nit de Nadal els espanyols puguin sopar amb un Govern», va sentenciar Iglesias ahir al recollir la seva acta com a diputat al Congrés. El secretari general de Podem confia a escoltar el discurs de Felip VI, la nit del 24 de desembre, ja com a vicepresident del Govern d’Espanya i acompanyat per altres ministres morats. De moment, seran tres més els dirigents d’Unides Podem que s’asseuran a la taula del Consell de Ministres el divendres 27 de desembre, quan es faria la primera reunió de l’Executiu si es confirmés el full de ruta plantejat pels socialistes de celebrar la investidura de Sánchez del 16 al 19 de desembre.

Iglesias ha plantejat el repartiment de les carteres sent conscient que ha d’acontentar totes les formacions que conformen el grup confederal. Així, reservaria el Ministeri d’Igualtat per a Irene Montero i posariaYolanda Díaz,d’IU, en el de Treball –on no tindria competències en Seguretat Social–. Aquests noms semblen ja inamovibles en la futura estructura del Govern. Queda per concretar qui serà l’encarregat de dirigir el Ministerid’Universitats, competència guardada per a En Comú Podem. En la terna de candidats sobresurt el nom de Rosa Lluch, filla del socialista assassinat per ETA Ernest Lluch. 

Notícies relacionades

A més, en un últim intent, Iglesias podria estar lluitant per aconseguir un quart ministeri en el qual situar el coordinador federal d’Esquerra Unida,Alberto Garzón, un dels principals socis a Unides Podem. No obstant, tot apunta que en el cas d’aconseguir-ho serà una cartera social de poca entitat, com ara Comerç o Joventut. 

Grup parlamentari

Els nomenaments dels ministres d’Unides Podem suposarien desvestir el grup parlamentari al Congrés. Principalment, l’elecció de Montero deixaria els morats sense portaveu a la Cambra baixa. En aquest escenari, l’actual portaveu del Consell de Coordinació de Podem, Noelia Vera, i el secretari d’Acció de Govern, Pablo Echenique, podrien ser cridats a ocupar el buit deixat per Montero. Els dos dirigents ja van estar al capdavant de la representació de l’executiva morada durant els últims anys.