ERC consulta avui les bases amb l'objectiu complert

Després de la designació dels equips negociadors, la votació pren aires de tràmit

Els militants podran votar des de les 9 fins a les 20.30 hores

zentauroepp50844380 barcelona 10 11 2019  pol tica   elecciones generales 10n er191110224951

zentauroepp50844380 barcelona 10 11 2019 pol tica elecciones generales 10n er191110224951 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

ERC tenia unproblema seriós de credibilitat. Després d’abstenir-se en la investidura de Pedro Sánchez al juliol i, sobretot, arrogar-se, davant del PSOE i Unides Podem, el paper de partit raonable que els va empènyer a un pacte que al final va ser impossible, el missatge després del 10-N d’oposició a la investidura del socialista va ser pres amb sordina tant a Madrid com als quarters generals de JxCat. Davant d’això, ladirecció republicana va conjuminaruna validació de la militànciaals seus postulats en un clar missatge d’això va de debò: O el PSOE es mou o no hi haurà investidura.

La jugada ha fet efecte. Després d’una primera impressió errònia, el PSOE, segurament ben orientat pels mateixos republicans, va posar fil a l’agulla. Aquesta setmana comencen les negociacions, amb uns equips ja definits.

La pressió remet

A Catalunya, el #PressingERC, el discurs que acusava Esquerra d’autonomista i d’estar entregada al PSOE han remès i fins i tot JxCat, que sempre ha advocat pel ‘no’ a Sánchez reclama, també, que el socialista els faci una mica de cas. Emparats, bé és cert, en el sentit comú que imposa que el més lògic seria que el president de la Generalitat tingués contacte fluid amb el llogater de la Moncloa.

Notícies relacionades

Així, des de les nou del matí fins a les 20.30 hores la militància d’ERC podrà respondre a l’alambinada pregunta que ha preparat la direcció: «¿Estàs d’acord a rebutjar la investidura de Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l’Estat a través d’una mesa de negociació?».

Segurament dimarts, els equips negociadors de les dues parts s’asseuran ja a buscar una via que permeti la investidura. Això només passarà,mantenen els republicans, si els socialistes, ja com a Govern, es mouen per obrir una negociació d’igual a igual amb l’Executiu català. Sense línies vermelles (com l’autodeterminació), amb un calendari preestablert i mecanismes que garanteixin el compliment del que es pacti.