LÍDER INCÒMODE

Casado insisteix: el PP no facilitarà la investidura de Sánchez amb la seva abstenció

Torna a intentar tancar el debat en el seu partit davant els dirigents que li demanen un acostament al PSOE

El líder dels conservadors denuncia la falta de transparència en les negociacions amb ERC

undefined51085655 i d  el vicepresidente de la comunidad de madrid  igancio ag191125164452

undefined51085655 i d el vicepresidente de la comunidad de madrid igancio ag191125164452 / Marta Fernandez Jara

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado està vivint amb incomoditat aquestes setmanes d’incertesa en què Pedro Sánchez està negociant amb discreció la seva investidura. El president del PP no porta bé les múltiples veus que en el seu partit consideren que s’hauria d’acostar al PSOE i a Ciutadans per negociar un Govern de concentració (José María Aznar i Cayetana Álvarez de Toledo) o una abstenció (Alberto Núñez Feijóo)abstenció Feijóo per facilitar la investidura del secretari general socialista i evitar la influència d’ERC en el futur Executiu.

Aquest dilluns, després d’un acte de la Comunitat de Madrid, el líder dels populars ha atès preguntes de la premsa i, tant en la seva intervenció inicial com en les seves respostes, semblava que estigués parlant més a aquests dirigents que al PSOE. S’ha queixat en diverses ocasions que l’«opinió pública» no es pregunti per què Sánchez no dona explicacions, ni del cas dels ERO ni de les converses amb ERC, de qui necessita l’abstenció per poder revalidar la seva presidència. «Em sorprèn que els ulls es posin en el PP», ha lamentat.

Casado ha insistit una vegada més que no ajudarà el dirigent socialista a continuar a la Moncloa amb la seva abstenció. Només després, si aconsegueix pels seus mitjans tirar endavant la investidura, manté la porta oberta «a acords de governabilitat».Ell no es veu com a «còmplice» de Sánchez. «¿Quin tipus de miracle s’espera del PP? ¿Que el que no van aconseguir els seus companys del PSOE cessant-lo com a secretari general ara ho aconsegueixi el PP? ¿Algú creu que Pedro Sánchez abraçarà la posició constitucionalista a Catalunya per arribar a un acord amb el PP quan no ens torna ni la trucada?», s’ha preguntat fent referència a la nit electoral, quan li va telefonar. Casado ha deixat anar les qüestions i espera que, després de diversos dies d’insistència, hagin arribat a Feijóo, Álvarez de Toledo i Aznar. Aquest dimarts es podrà veure. L’ex cap de l’Executiu té un acte públic a Madrid sobre el futur d’Europa juntament amb l’expresident de França Nicolas Sarkozy.

Notícies relacionades

L’actual líder del PP, a més, ha arribat a dir que, en el cas hipotètic que el seu partit facilités la investidura, no tindria cap garantia que Sánchez, «a la setmana següent, no pacti els Pressupostos amb els seus socis de la moció»,amb referència a Podem, els nacionalistes i els independentistes.

L’opció amb Cs

El pla de la Moncloa és tancar l’abstenció dels13 diputats d’ERC. No obstant, si aquest full de ruta no es pot dur a terme, a Génova temen que les mirades es girin cap a Ciutadans i després cap a ells. Aritmèticament, el recolzament a favor dels 10 parlamentaris taronja i l’abstenció dels del PP (89) i els de Navarra Suma (2) permetria la investidura de Sánchez tot i que la resta de l’hemicicle hi votés en contra. El marcador seria ajustat: 130 a favor del candidat del PSOE, 129 en contra i 91 abstencions.