L'INTERLOCUTOR

Serguei Markov, la veu del Kremlin

El politòleg i exdiputat manté estrets contactes amb l'oficialitat i s'alinea sense fissures amb Moscou en temes tan controvertits a Rússia com els drets gais o la guerra a Ucraïna

zentauroepp51018100 yalta  russia   april 20  2018  sergei markov  director of t191121185842

zentauroepp51018100 yalta russia april 20 2018 sergei markov director of t191121185842 / Vyacheslav Prokofyev

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Ningú a Moscou dubta que Serguei Markov, exdiputat del partit oficialista Rússia Unida i professor a l’Institut Estatal de Moscou de Relacions Internacionals (MGIMO) té bons contactes amb les altures, contactes de què ell mateix parla en la seva entrevista amb EL PERIÓDICO. És una de les veus més reclamades entre la colònia de corresponsals estrangers si el que es requereix és un comentari o explicació sobre la posició o les intencions del Kremlin. En un manual elaborat perl’Institut per a l’Estabilitat Europea el 2010 i en el qual es detallen els principals laboratoris d’idees a Rússia i els seus representants, Markov és descrit com «un conseller del Kremlin» i un «promotor de les polítiques del Govern rus».

Més enllà de la seva activitat acadèmica, Markov ha ocupat llocs de responsabilitat política, com a diputat a la Duma Estatal pel partit oficialista Rússia Unida a mitjans de la dècada passada, així com membre de la denominada ‘Comissió Presidencial de la Federació Russa per Contrarestar els Intents de Falsificar la Història en detriment dels Interessos Russos’,un organisme ja dissolt format pel líder del Kremlin la funció del qual residia a «defensar Rússia contra [...] els qui volen negar la contribució soviètica en la victòria a la segona guerra mundial», segons resa el decret presidencial que va establir la seva creació. El 2009 va ser declarat ‘persona non grata’ a Estònia desprésd’haver dit que coneixial’autor d’un greu atac cibernètic que va patir el país el 2007. El 2008va ser expulsatd’Ucraïna.

Entre altres pronunciaments, Markov s’ha alineat per complet en temes com les llibertats dels homosexuals, arribant a assegurar que el sexe entre dos homes «no és normal». Igual com una part important de la classe política a Rússia, es va congratular amb la victòria del president Donald Trump en les presidencials del 2016.   

Notícies relacionades