enquesta

Un 36% dels espanyols, a favor d'un referèndum a Catalunya, segons el CEO

El 68% aposta pel diàleg i la negociació, tot i que la majoria -un 46,8%- opta perquè sigui dins del marc de la Constitució

lainz44992605 demonstrators gather before a pro independence demonstration180911160704

lainz44992605 demonstrators gather before a pro independence demonstration180911160704 / LLUIS GENE

1
Es llegeix en minuts

Un 36,2% dels espanyols serien favorables que se celebrés un referèndum perquè els catalans decidissin «quina relació volen» que hi hagi entre Catalunya i l’Estat, davant un 51,8% que hi estaria en desacord, segons un sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat.

L’enquesta ‘Percepció sobre el debat territorial a Espanya’, presentat aquest matí en roda de premsa per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el director general d’Anàlisi i Prospectiva, Josep Rius, ha sigut realitzada a partir d’una mostra de 3.600 persones de tot Espanya, entre els dies 9 de setembre i 17 d’octubre, és a dir, majoritàriament les setmanes immediatament anteriors a conèixer-se la sentència condemnatòria contra els líders independentistes dictada pelTribunal Suprem.

Concretament, la pregunta formulada als enquestats planteja: «¿S’hauria de fer un referèndum a Catalunya perquè els catalans i les catalanes decidissin quina relació volen que hi hagi entre Catalunya i l’Estat espanyol?».

El 21,1% dels espanyols enquestats diuen mostrar-se «molt d’acord» amb aquesta opció, un 15,1 % «més aviat d’acord», el 6,3% «ni d’acord ni en desacord», l’11,2% «més aviat en desacord» i el 40,6% «molt en desacord».

Diàleg i negociació

Notícies relacionades

El sondeig també determina que el 68% dels espanyols aposta per solucionar el conflicte a Catalunya amb diàleg i negociació, tot i que la majoria –un 46,8%– opta perquè aquest diàleg sigui dins del marc de la Constitució, mentre que el 21,2% creu que ha de ser sense límits. A la pregunta de què és més necessari per a les relacions entre Catalunya i la resta de l’Estat, el 23,4% dels enquestats defensa que sigui una política de ‘mà dura’ per part del Govern espanyol, mentre que el 3,2% opta per la política unilateral per part del Govern, el 3,7% no ho sap i l’1,8% no contesta.

Per la seva banda, el CEO mostra que el 42,4% dels catalans aposten per «una política de diàleg i negociació sense límits» entre Catalunya i l’Estat. En canvi, que la política s’emmarqui en els límits de la Constitució és l’opció que trien el 38,1% dels catalans.