INFORME DE L'OENAGÉ

Amnistia Internacional, una de freda i una de calenta

L'oenagé afirma que el judici de l'1-O va ser «just» però exigeix la llibertat dels Jordis

zentauroepp40262031 barcelona 24 09 2017 concentracion de omnium cultural y anc 180113121950

zentauroepp40262031 barcelona 24 09 2017 concentracion de omnium cultural y anc 180113121950 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amnistia Internacional ha fet públiques les seves conclusions del judici del procés: va ser una vista oral «justa», però la condemna per sedició és «excessiva i desproporcionada» i pot generar un «efecte dissuasiu» que foragiti la societat d’exercir el seu dret a la llibertat d’expressió i reunió pacífica.

Sota aquesta premissa, l’oenagé exigeix la posada en llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i que s’anul·li la seva condemna; mentre recepta les autoritats que, al resoldre els recursos legals dels exmembres del Govern i exparlamentaris, tinguin en compte la «vulneració del principi de legalitat que suposa la condemna per un delicte la definició del qual i interpretació resulten contràries al dret internacional dels drets humans». L’organització distingeix entre els líders socials i els càrrecs públics i postil·la que els representants polítics sí que«podrien haver comès algun delicte legítimament enjuiciable», tot i que deixen constància que no és la seva tasca «determinar quina mena de sanció s’ha d’imposar a aquests actes».

L’assessor general de política d’Amnistia Internacional,Daniel Joloy, apunta que aquest informe és el primer pas per al disseny d’una estratègia de pressió al Govern perquè faci seves les seves conclusions: «Sol·licitem a les autoritats que reformin el tipus penal de sedició, ja que, definit de forma tan vaga i sumada a la interpretació extensiva del Tribunal Suprem, la seva aplicació posa en risc els drets a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica. A més, podria comportar la criminalització de persones que simplement estan exercint els seus drets humans», assenyala.

«Desacatament deliberat»

Notícies relacionades

L’oenagé afirma que la sentència de l’1-O també obre la porta a la«criminalització d’un ampli ventall de tàctiques pacífiques, incloent-hi el desacatament deliberat i conscient d’una llei per protestar o expressar dissidència política o social». Joloy burxa en aquest extrem, i apunta que la sentència activa una «alarma vermella» perquè genera un «clima de por i incertesa» que «pot suposar que la gent prengui la decisió de deixar de sortir al carrer i d’exercir els seus drets».

El Govern va celebrar el contingut de l’informe, tot i que va afirmar que, al seu parer, el judici va ser «injust» perquè la sentència no va ser absolutòria. Les forces constitucionalistes van avisar que qui dicta sentència és la justícia, no una oenagé, i van blindar la sentència emesa expressant la seva confiança en el sistema judicial. Per la seva part, Òmnium Cultural, va advertirPablo Iglesias i Pedro Sánchez, després de la firma del seu preacord de Govern, que «no poden fer cas omís» a les conclusions d’Amnistia Internacional.