Ciutadans s'enfronta a un llarg procés successori

El partit taronja no elegirà fins al març el successor de Rivera en una assemblea extraordinària

Arrimadas mesura la profunditat de la renovació, mentre Hevías i Villegas no han aclarit quin paper exerciran

zentauroepp50846062 rivera191111111239

zentauroepp50846062 rivera191111111239 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Després de l’enfonsament de Ciutadans fa una setmana, quan va caure de 57 a 10 escons, s’ha obert un procés successori en el partit que se’ls farà molt llarg als taronges. Els estatuts marquen que l’assemblea general extraordinària per elegir el nou líder no es pot celebrar abans que passin quatre mesos de les eleccions generals, així que els queda un llarg camí fins a saber qui dirigirà la nova singladura de la formació. Una gestora mirarà de mantenir les dinàmiques internes i haurà de bregar amb possibles sortides de polítics clau (ja ho ha deixat Juan Carlos Girauta) i càrrecs en qüestió (les veus contra el secretari d’organització, Fran Hervías, es multipliquen). 

Inés Arrimadas, la candidata que molts esperen, continua sense presentar batalla de manera oficial. Toni Cantó ha sigut el primer en iniciar una campanya al seu favor, però ella guarda silenci. La gestora es conformarà el dia 30 de novembre i la seva composició pot portar polèmica. Aquest òrgan serà l’encarregat de posar la data exacta per a l’assemblea de la successió i marcar tot el calendari. El període per fer públiques les candidatures, si algun dirigent més s’anima a agafar el timó, arribarà a finals de febrer. 

En l’entorn d’Arrimadas, a falta que escenifiqui el pas endavant, ja s’està pressentint fins a quin punt haurà de girar full i de deixar de comptar amb persones claus durant l’etapa de Rivera. La cap de llista per Barcelona no es va distanciar del polític català ni va ser una veu discordant durant l’etapa en què algunes persones (Toni Roldán, Luis Garicano o Javier Nart, entre d’altres)Toni Roldán, Luis Garicano o Javier Nart,  sí que van mostrar la seva disconformitat amb el rumb del partit i el manteniment del veto a Pedro Sánchez després de les eleccions d’abril. Arrimadas ha d’intentar desfer-se d’aquesta imatge d’escudera d’un polític que ha acabat dimitint després del desastrós resultat electoral. A la seva inacció a Catalunya, com a cap de l’oposició, se li uneix el seu silenci en els moments més determinants del partit després d’abril, quan podria haver sumat una còmoda majoria absoluta amb el PSOE (123 més 57 escons).

El futur dels homes claus

Notícies relacionades

En el temps que queda fins al març, alguns pilars de Ciutadans en els anys en què es van expandir per tot Espanya, com Hervías o el mateix secretari general, José Manuel Villegas, s’hauran de posicionar. Cap dels dos ha aclarit quin futur entreveuen per a ells mateixos. El secretari d’organització és objecte de crítica a Andalusia, on el corrent d’oposició interna va acumulant episodis per enlletgir-lo. Hervías va aconseguir controlar el partit en aquesta comunitat al posar com a secretària d’organització a Mar Hormigos, el marit de la qual és Antonio Díaz de la Rosa, nomenat recentment gerent de l’empresa de gestió d’instal·lacions i turisme juvenil, Inturjoven, com va avançar ‘El Confidencial’. Els taronges, que comparteixen les conselleries de la Junta d’Andalusia amb el PP, dirigeixen el departament d’Igualtat, Polítiques Socials i Conciliació.

De fet, la tensió és tal en Ciutadans Andalusia que el PP temia aquesta setmana que la delicada situació dels taronges acabés propiciant una crisi interna en la Junta