HOMENATGE A LA HISTÒRIA

Els Reis reten homenatge a Cuba als herois del 98

Els actes a Santiago clausuren el viatge d'Estat a Cuba

AME4903. SANTIAGO (CUBA), 14/11/2019.- El rey Felipe VI (2-i) posa este jueves junto a militares durante su visita a la Loma de San Juan, donde rindió homenaje a los soldados españoles caídos durante la Guerra Hispano-Cubano-Estadounidense, en Santiago (Cuba). Tras 121 años de espera, los soldados españoles caídos en Santiago de Cuba en dos de las batallas que rubricaron el fin del imperio colonial de su país han recibido el homenaje tributado por un rey de España. Felipe VI quiso cerrar así la visita de Estado que ha realizado junto a la reina Letizia a Cuba, la primera en la historia de un monarca español. EFE/Yander Zamora/POOL

AME4903. SANTIAGO (CUBA), 14/11/2019.- El rey Felipe VI (2-i) posa este jueves junto a militares durante su visita a la Loma de San Juan, donde rindió homenaje a los soldados españoles caídos durante la Guerra Hispano-Cubano-Estadounidense, en Santiago (Cuba). Tras 121 años de espera, los soldados españoles caídos en Santiago de Cuba en dos de las batallas que rubricaron el fin del imperio colonial de su país han recibido el homenaje tributado por un rey de España. Felipe VI quiso cerrar así la visita de Estado que ha realizado junto a la reina Letizia a Cuba, la primera en la historia de un monarca español. EFE/Yander Zamora/POOL / Yander Zamora/POOL (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El 1898, a les aigües de Santiago de Cuba i a les veïnes Lomas de San Juan, es va escriure una «pàgina crítica en la història» i«el món va canviar», segons recordava aquest dijous el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell. En una batalla naval desproporcionada la flota d’Espanya va caure contral’aclaparadora superioritat dels Estats Units. Poc després Espanya no només va perdre Cuba, sinó que va deixar de ser potència geopolítica. Els EUA, mentrestant, feien el primer pas definitiu cap a la seva posició dominant al tauler global, des de la qual precisament avui intenten asfixiar econòmicament i aïllar políticament Cuba.

Aquella derrota va ser contundent i tràgica, peròl’actuació dels mariners i els soldats espanyols va ser considerada«heroica».I amb un homenatge als prop de mil morts d’allà han volgut tancar la seva visita d’Estat a Cuba els Reis.

El tribut es va intentar en el centenari, el 1998, però va naufragar per les tensions entre José María Aznar i Fidel Castro. Fins ara no s’havia aconseguit. I serveix per tornar l’atenció sobre un episodi de la història que, segons Borrell, «els espanyols coneixen malament, si és que el coneixen», i«perquè els espanyols recordem el que vam ser».

«Coratge, valor i honor»

Al castell del Morro de San Pedro de la Roca, on ha quedat instal·lada una placa commemorativa, una corneta ha fet un toc d’oració pels més de 300 mariners morts, lloats durant l’acte com a«exemple de coratge, valor i honor».

Aquells eren els mariners que, en una flota comandada perl’almirall Pascual Cervera Topete (el carrer del qual a Barcelona s’ha rebatejat en honor a Pepe Rubianes en l’alcaldia d’Ada Colau), van sortir a enfrontar-se als nord-americans i es van ofegar torpedinats per un rival superior. Topete havia vaticinat que l’operació seria un desastre però va haver de rendir-se a ordres dels seus superiors. I tot i quepolèmica, la seva decisió de no sortir a combatre en alta mar va permetre almenys a prop de 2000 persones, incloent ell mateix, arribar nedant a terra.

Notícies relacionades

Els monarques també han recorregut les sales on es rememora aquella batalla al museu local, al qual han regalat un quadre de José Arias titulat ‘El mar que ens uneix’. Després, a les Lomas de San Juan, en presència dels Reis, s’ha dipositat una corona de llorer al costat del monument al soldat espanyol caigut desconegut.

Final de viatge

Després d’aquests actes a Santiago els Reis han marxat de Cuba, on la visita d’Estat en el marc del 500 aniversari de la fundació de l’Havana que es va iniciar dilluns ha deixat actes culturalscomercials i econòmics així com de forta forma i contingut polític, des d’un discurs del Rei en defensa de la democràcia i els drets humans fins a una trobada amb Raúl Castro. El monarca ha sortit rumb a Washington, on va en viatge privat per participar en actes a la universitat de Georgetown; on va estudiar; i la reina Letícia de tornada a Madrid.

Temes:

Cuba Felip VI