després de les eleccions generals del 10-N

Els recolzaments de Sánchez per a la seva investidura: així votaran els partits al Govern de coalició del PSOE i Podem

ERC exigeix una taula de negociació per abstenir-se

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSOE i Unides Podem han anunciat un principi d’acord per formar un Govern de coalició després de les eleccions del 10-N. La suma del PSOE, amb 120 diputats, i Unides Podem, 35, és de 155 escons, així que queden lluny de la majoria absoluta necessària a la Cambra baixa (176) i es veuen obligats a buscar recolzaments en la resta de partits per poder tirar endavant la investidura. Perquè la investidura tingui èxit, necessitaran majoria absoluta en la primera votació i en cas de no aconseguir-la, n’hi haurà prou amb una majoria simple (més ‘sís’ que ‘nos’) en la segona votació.  

Aquestes són fins ara les actituds de les formacions polítiques amb representació parlamentària de cara a la investidura de Pedro Sánchez:

PSOE: Sí (120 escons). 

El grup socialista votarà a favor del govern de coalició, que liderarà l’actual president en funcions.

PP: no (89).

El partit de Pablo Casado votarà en contra i exercirà una «oposició rotunda». Pels populars, Sánchez s’ha convertit en un «tap» per als pactes constitucionalistes i «no representa» el PSOE històric i «assenyat»: «Ha deixat clar que està d’acord amb una esquerra radicalitzada i no amb un PSOE que arribava a acords d’Estat». El PP ha aconseguit aquest dimecres el seu diputat 89 després que el PNB el perdés a Biscaia.

Vox: no (52).

Els d’Abascal no recolzaran el govern de coalició que ha qualificat d’«esquerra radical i extrema esquerra». Vox assegura que estaran allà «davant», que acabaran «traient-los del Govern d’Espanya i enviant-los per moltes dècades a l’oposició».

Units Podem: sí. (35).

UP votarà a favor, ja que formarà part del govern de coalició en què el secretari general de la formació morada, Pablo Iglesias, serà vicepresident i altres dirigents del partit ocuparan ministeris, tot i que de moment no es coneixen ni els noms ni el nombre de carteres que tindran.

ERC: sense posició (13).

La seva posició serà clau. El vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha advertit aquest dimecres que els republicans estan instal·lats ara per ara en el ‘no’ a la investidura de Pedro Sánchez, i ha afegit: «O hi ha una taula de negociació política [sobre Catalunya], o nosaltres no ens podem abstenir».

Ciutadans: no (10).

El secretari general de Cs en funcions, José Manuel Villegas, ha deixat clar que votaran ‘no’ a la investidura de Sánchez, però ha ofert una fórmula de desbloqueig a tres (PSOE, PP i Cs) i un decàleg de reformes. Exactament la mateixa proposta que ha defensat Ciutadans durant tota la campanya, tal com ha explicat Villegas en la primera compareixença davant els mitjans d’un membre de l’Executiva permanent des que dilluns va dimitir Albert Rivera després del daltabaix electoral del partit. Amb aquest plantejament acudiran a la ronda de contactes amb els grups parlamentaris que ha iniciat aquest dimecres la vicesecretària general del PSOE i portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, per temptejar els recolzaments amb què compten.

JxCat: no (8).

La formació de Puigdemont votarà en contra i el seu cap de llista al Congrés, Laura Borràs, ha arribat a acusar Podem de comprar «el marc mental del 155». JxCat hi insisteix: «Mentre hi hagi presos, exiliats, represaliats i mentre no es pugui parlar del dret a l’autodeterminació, és evident que no podem investir ni permetre la investidura d’un president com Sánchez».

PNB: sense posició (6).

El portaveu dels nacionalistes bascos al Congrés, Aitor Esteban, mantindrà aquest dimecres al Congrés un primer contacte amb dirigents socialistes. Aquestes fonts han informat a Efe que es tracta d’un contacte previst per comentar la situació política i veure com s’encara la legislatura i, de moment, no està previst entrar a negociar la posició del PNB a la investidura de Sánchez. Podria afegir-se a l’acord.

Bildu: sense posició (5).

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha afirmat que l’actitud de la coalició sobiranista respecte a un Govern del PSOE i Unides Podem dependrà de quina sigui la seva «recepta» per a bascos, catalans i gallecs, a més de la posició que tinguin sobre el dret a decidir i els presos. A més, ha incidit que «comparteixen» la lectura que fa ERC i, per tant, són els socialistes i la formació morada els que «obriran o tancaran la porta», que, de moment, no veuen oberta.

Més País-Compromís:  Sí (3). 

Des de la seva fundació, Més País ha insistit que el seu objectiu era desbloquejar i afavorir la formació d’un govern progressista. El seu candidat, Íñigo Errejón, va publicar un tuit al cap de pocs minuts de conèixer-se l’acord entre el PSOE i Unides Podem en què afirmava que «mai és tard quan arriba» i en el qual ‘saludava’ el preacord: «Treballarem perquè sumi majoria».

CC-NC: sense posició (2).

Coalició Canària ha assenyalat que el preacord del govern de coalició «és una bona notícia», ja que «almenys és un punt de partida» perquè l’Estat tingui un Govern. No obstant, adverteixen que el seu recolzament dependrà del «compliment de l’agenda canària» i que fixaran la seva posició juntament amb Nova Canàries abans de la ronda de contactes amb el Rei.

CUP: no (2).

Tot fa pensar que votarà en contra. El seu lema de campanya va ser fer Espanya «ingovernable». Després de conèixer-se el pacte entre Sánchez i Iglesias, van demanar no caure en l’«error» d’aquest acord, ja que creuen que no servirà per aconseguir l’autodeterminació i, a més, preveuen que la coalició demani a l’independentisme desmobilitzar-se: «L’esquema de la Transició».

Navarra Suma: no (2).

Els diputats navarresos donaran l’esquena a Sánchez, tal com va anunciar Javier Esparza. Esparza també va demanar a Sánchez que «rectifiqui» i «truqui als constitucionalistes».

BNG: sense posició (1).

El Bloc Nacionalista Gallec afirma que encara no té «cap posició adoptada» i que «tot dependrà» de la recepció del PSOE sobre els temes que el BNG posi a sobre de la taula.

PRC: A favor (1).

Notícies relacionades

Ja va fer pública la disposició a què el seu diputat José María Mazón recolzi el PSOE. En concret, el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, va precisar que el seu partit mantindrà el suport sempre que es compleixin els compromisos adquirits amb el PRC després de les eleccions de l’abril passat i no es formi govern amb participació dels partits independentistes.

Terol Existeix: sense posició (1).

És probable que s’afegeixi a l’acord. «El nostre compromís és donar suport a la governabilitat, i qui estigui en millors condicions rebrà el nostre recolzament una vegada hàgim parlat amb ell», ha explicat el seu aforat.

zentauroepp50868393 madrid  12 11 2019 politica  el presidente del gobierno en f191112162526

zentauroepp50868393 madrid 12 11 2019 politica el presidente del gobierno en f191112162526 / DAVID CASTRO