Els polítics que es queden sense butaca després de les eleccions generals

Pesos pesants de Ciutadans, el PP, Unides Podem i Més País s'han quedat sense escó al Congrés després de les generals d'aquest diumenge

ilustres-sin-escao

ilustres-sin-escao

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Bona part de la cúpula de Ciutadans però també alguns rostres coneguts del PPUnides Podem i Més País s’han quedat sense escó al Congrés després de les eleccions generals d’aquest diumenge.

Entre els perjudicats hi ha l’exportaveu parlamentari taronjaJuan Carlos Girauta; la presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme, la popular Mari Mar Blanco, i el guàrdia civil de Podem Juan Antonio Delgado, entre d’altres.

El partit més perjudicat per la repetició de les eleccions ha sigut Ciutadans, que ha sumat tan sols 10 escons dels 57 que va obtenir en els comicis del 28 d’abril, un daltabaix que ha provocat que alguns dirigents del partit no hagin aconseguit revalidar el seu seient al Congrés.

Aquest és el cas del secretari general de Ciutadans i cap de llista per Almeria,José Manuel Villegas, i del secretari d’Organització, Fran Hervías, que anava de primer per Granada. El que va ser portaveu del grup parlamentari al Congrés, Juan Carlos Girauta, que encapçalava la candidatura de Toledo, i el fins ara secretari general del grup parlamentari, Miguel Gutiérrez.

Els taronges s’enfonsen

Altres diputats de Ciutadans que n’han quedat fora són l’asturià Ignacio Prendes i la madrilenya Patricia Reyes, que ocupaven un lloc a la Mesa del Congrés. El que va ser director de la Guàrdia Civil i la Policia amb el PSOE, Joan Mesquida, cap de llista per les Balears. La tinerfenya Melisa Rodríguez, portaveu adjunta, i els catalans José María Espejo i Carina Mejías.

Així, dels deu membres del Comitè Permanent de Ciutadans, sis s’han quedat sense butaca a la Cambra baixa (José María Villegas, Fran Hervías, José María Espejo, Melisa Rodríguez, Juan Carlos Girauta i Miguel Gutiérrez), als quals se sumen cinc integrants més del Comitè Executiu (Nacho Prendes, Patricia Reyes, Carina Mejías, Joan Mesquida i Beatriz Pino). En un primer moment, també n’havia quedat fora l’advocat de l’Estat Edmundo Bal, que finalment entra al Congrés en substitució d’Albert Rivera.

En el PP, una de les veus que també s’ha quedat sense escó és la presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme, Mari Mar Blanco. Anava de número u per Àlaba i, igual com va passar amb el seu company Javier Maroto el 28 d’abril, tampoc ha aconseguit representació al Congrés per aquesta província.

La germana del regidor assassinat per ETA Miguel Ángel Blanco sí que va aconseguir entrar al palau de la Carrera de San Jerónimo després de les generals d’abril, però en el seu cas després que l’economista Daniel Lacalle renunciés a la seva acta de diputat per Madrid.

Notícies relacionades

A les files de Podem ha sigut baixa el guàrdia civil i diputat per Cadis Juan Antonio Delgado, que ha exercit de portaveu d’Interior al Congrés, i la cap de llista per Las Palmas, Carmen Pita, coneguda com a Meri Pita, que en legislatura del 2016 al 2019 va ser presidenta de la comissió d’investigació de l’accident aeri de Spanair.

AMés País, el partit que lidera Íñigo Errejón, no ha aconseguit escó Segundo González, que encapçalava la llista per Astúries, ni Inés Sabanés, número tres per Madrid i regidora de Madrid Central, ni la número u per la Corunya, Carolina Bescansa, que al seu dia va ser una de les fundadores dePodem.