ELECCIONS 10-N

ERC repeteix victòria a la baixa, el PSC aguanta i JxCat creix

L'independentisme puja però no aconsegueix ni la majoria d'escons ni el 50% dels vots

zentauroepp50844372 barcelona 10 11 2019  pol tica   elecciones generales 10n er191110225125

zentauroepp50844372 barcelona 10 11 2019 pol tica elecciones generales 10n er191110225125 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

L’independentisme es va quedar a les portes de sumar un nou assoliment a la llista que exhibeix habitualment, també en fòrums internacionals. ERC, JxCat i la CUP no van aconseguir per un sol diputat sumar la meitat dels 48 que estaven en disputa a Catalunya. La irrupció de la CUP va servir per fer créixer el percentatge de recolzament del sobiranisme, que va superar el 42% –encara molt lluny de la barrera del 50%–, perònomés va sumar un escó més al còmput global, de 22 a 23.

Però com Catalunya sempre hi és, en els últims anys, en vigílies d’unes eleccions, convé fixar-se en la distribució interna del vot independentista. Tot i que ERC va tornar a guanyar les eleccions, es va deixar dos escons i es va quedar lluny de l’històric milió de vots que va aconseguir el 28 d’abril. Els republicans retenen el triomf a les províncies de Tarragona, Girona i Lleida, i a la ciutat de Barcelona, però perden un diputat per la circumscripció més gran de Catalunya, i un altre per Girona.

¿Avanç a Catalunya?

En canvi, el resultat de JxCat és millor del que pronosticaven les enquestes. Molt lluny dels grans números de CiU –que va guanyar les generals del 2011, amb Josep Antoni Duran i Lleida com a candidat, amb 16 diputats–, Laura Borràs aconsegueix sumar un escó al seu resultat d’abril i la postconvergència tindrà ara vuit representants al Congrés. Si el 10-N havia de servir a Quim Torra i els seus assessors per calibrar si avança les eleccions, la tendència a l’alça del seu espai polític pot ajudar-lo a fer-ho.

La irrupció de la CUP, que s’estrenava a unes generals, va ser menys espectacular del previst. Els anticapitalistes només van aconseguir capitalitzar a mitges el malestar amb la sentència del procés amb dos diputats per Barcelona, que no semblen suficients per exercir el bloqueig a Madrid que va prometre el partit.

El PSC i els comuns repeteixen

L’esquerra no independentista va calcar els seus resultats del 28-A. El PSC, que va repetir els 12 escons d’abril –a només un d’ERC–, es consolida com a principal dic de contenció del sobiranisme. Els socialistes van perdre un diputat per Barcelona, però en van sumar un per Tarragona.

Notícies relacionades

En Comú Podem també va mantenir les set actes que va aconseguir a l’abril, i a més recupera la representació a Girona. Els comuns van sortir airosos de la batalla contra Més País: el partit d’Íñigo Errejón es va quedar en poc més de 40.000 vots a Catalunya, per darrere del Pacma.

Ball a la dreta

A la dreta espanyolista el ball intern d’escons sí que va ser molt significatiu. Inés Arrimadas, que va guanyar les autonòmiques del 2017, no va escapar del daltabaix general del seu partit: Ciutadans va perdre tres dels seus cinc diputats, i només ella i Fernando de Páramo seran al Congrés. De fet, i a més de la CUP, els van superar en vots els seus dos principals rivals: tant el PP com Vox van doblar la seva representació del 28-A a Catalunya, i aportaran dos escons cada un als seus respectius grups a Madrid.