ELECCIONS GENERALS 10-N

Resultats àrea de Barcelona: El PSC no es destenyeix a la zona metropolitana

Els socialistes es consoliden com la força hegemònica de l'entorn, i En Comú Podem, com a primera alternativa

La puixança de Vox li permet depassar Ciutadans, però no superar el cinquè lloc a la conurbació barcelonina

zentauroepp50839818 barcelona  10 11 2019    pol tica      ambiente electoral en191110205153

zentauroepp50839818 barcelona 10 11 2019 pol tica ambiente electoral en191110205153 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Acabada la prerentada a màxima temperatura per tornar a tractar la taca que no va sortir en l’última bugada electoral i completada la intensa fase de la campanya centrifugadora, era moment de penjar la roba i comprovar l’estampa de l’estenedor de la Barcelona metropolitana. Al terrat de la conurbació barcelonina refulgeix el vermell del PSC amb la intensitat habitual, amb un lleu descens que no impedeix que encara s’emporti al sarró un de cada tres vots en bona part de les ciutats més poblades, com l’Hospitalet, Cornellà i Santa Coloma de Gramenet. 

Un domini que també es produeix en localitats de la segona corona barcelonina, si bé amb les forces més repartides. Ho fa a Mataró, amb el 23% dels vots, i les cocapitals del Vallès Occidental, on el socialisme aconsegueix un 22,6% de recolzaments a Terrassa i gairebé el 24% a Sabadell. S’ha d’anar fins al Garraf, per trobar l’excepció a Sitges, l’única de les grans urbs de l’entorn metropolità que es consagra al lila d’En Comú Podem, amb un 23,35% i un petit retrocés de dos punts percentuals respecte als comicis generals de fa set mesos.

El morat sembla lluny de ser una tendència de moda i es consolida com la segona referència electoral en un bon grapat de poblacions metropolitanes, amb percentatges que se situen en una forquilla que va del 16% al 19%, com a Esplugues, l’Hospitalet o Badalona, on retallen distàncies amb els socialistes.

Del verd al groc

Notícies relacionades

La puixança de Vox arriba així mateix a la conurbació barcelonina, duplicant els registres del 28-A, però amb resultats d’entre el 6% i el 8% no passa de ser la cinquena o la sisena força més votada. I tot i que continuen molt allunyats de poder condicionar la disposició cromàtica, també aquí avancen Ciutadans per la dreta en la majoria d’aquestes circumscripcions. El taronja també és el color més difuminat d’aquesta bugada electoral metropolitana, com han assenyalat entre les files del PP, l’altre gran beneficiat de la seva desfeta, a l’aconseguir pujades que van del 50% a gairebé duplicar resultats a Cornellà (de 3,7% a 7,05%).

Entre el groc sobiranista, ERC clava les seves xifres de set mesos enrere en la majoria de municipis, la qual cosa li permet seguir com a tercera força en discòrdia en nombroses places. Pitjor sort corre JxCat, molt allunyat una altra vegada dels llocs de cap amb l’excepció de ciutats com Mataró, Sabadell i Terrassa, on el recolzament d’entre el 10% i l’11% l’aixeca fins a la quarta posició.