CITA AMB LES URNES

El sobiranisme radical permet a Junts per Catalunya recuperar pes a Madrid

Laura Borràs «Senyor Sánchez 'sit and talk', miri el resultat i faci política»

«L'independentisme està millor, Espanya està molt pitjor», recalca la candidata

zentauroepp50844846 barcelona   10 11 2019  pol tica  la diputada de junts per c191110230746

zentauroepp50844846 barcelona 10 11 2019 pol tica la diputada de junts per c191110230746 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Junts per Catalunya (JxCat) va viure diumenge com una victòria un resultat electoral molt llunyà a les seves millors xifres en unes eleccions generals, però que tapa la fuga constant de vots i escons que patia des del 2011. Un augment de 7 a 8 diputats que permetrà als fidels a l’expresident Carles Puigdemont emprendre amb força la batalla interna en la reorganització pendent en l’espai polític postconvergent. JxCat experimenta un lleuger augment en percentatge, però no deixa de ser el segon pitjor resultat en unes de generals. La candidata, Laura Borràs, eufòrica, es va felicitar pel conjunt de l’independentisme i va reclamar a Pedro Sánchez: «Seat and talk [‘assegui’s i parlem’], miri el resultat i faci política».

En una compareixença al costat dels dirigents de JxCat, Borràs va remarcar que després de les eleccions «l’independentisme creix, està millor, i Espanya està molt pitjor» i a Catalunya «la dreta i l’extrema dreta segueixen sent residuals». El cap de cartell va acusar Sánchez d’«una gran irresponsabilitat» per haver convocat unes eleccions que deixen a l’Estat «ingovernable». «¿Prefereixen continuar autobloquejant-se abans que desbloquejar el conflicte polític a Catalunya? És la pregunta que li continuem fent», va afirmar interpel·lant el candidat socialista sense tancar la porta d’entrada a la negociació i apuntant que aquest dilluns el president Quim Torra, que compareixia al costat de Borràs, trucarà de nou el líder socialista.

Girona versus Badalona

Una vegada més, els resultats de JxCat van ser més favorables que els sondejos i per això la satisfacció va anar de menys a més. A aquest estat d’ànim s’ha d’afegir el bon resultat del conjunt de l’independentisme a Catalunya, aconseguint gairebé la meitat dels escons que estaven en joc a Catalunya.

Notícies relacionades

JxCat creix en vots i trepitja els talons a ERC a Girona, a més de mantenir l’escó a Tarragona. També guanya un escó al Senat i porta a la Cambra alta el discurs combatiu de Roger Español, que anomena «feixistes» el PP, Ciutadans i el PSOE. JxCat aconsegueix la victòria al districte de Sarrià de Barcelona, però queda per sota fins i tot de Vox en ciutats de tant pes com Badalona, l’Hospitalet del Llobregat, Cornellà, Santa Coloma de Gramenet i Tarragona. Borràs va qualificar d’«extraordinàriament preocupant» l’ascens de Vox i va culpar els que «blanquegen i es manifesten pels carrers de Barcelona amb la ultradreta».

Un debat pendent

Els resultats permeten a la postconvergència encarar amb certa calma el procés de reorganització d’un espai polític en què conviuen, en tensió, el PDECat, la Crida, els independents de JxCat, sectors moderats i veus més radicals. Una de les assignatures pendents és la d’unificar el discurs: o l’independentisme d’enfrontament amb l’Estat, o recuperar dosi de centrisme, pragmatisme i utilitat del vot a Madrid per a les classes mitjanes. Aquest últim aspecte és el que reclamava per als seus un dels representants que tindrà JxCat al Congrés.