vicepresidenta en funcions

Calvo critica l'oposició per Catalunya: «No ha ajudat mai»

Sobre Torra: Sánchez no pot «parlar com si no estigués passant res amb qui encapçala les manifestacions i posa en el punt de mira els Mossos»

GRAF7794. CALVIA (MALLORCA) , 27/10/2019.- La vicepresidenta del Gobierno en funciones, Carmen Calvo, interviene en un mitin de precampaña del PSIB en Calvià. EFE/CATI CLADERA

GRAF7794. CALVIA (MALLORCA) , 27/10/2019.- La vicepresidenta del Gobierno en funciones, Carmen Calvo, interviene en un mitin de precampaña del PSIB en Calvià. EFE/CATI CLADERA / CATI CLADERA (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, ha criticat aquest dilluns els partits de l’oposició per considerar que «no han ajudat mai» l’Executiu socialista en la crisi catalana, i perquè no han demostrat la mateixa «lleialtat» que sí que va tenir el PSOE amb l’Executiu anterior. En una entrevista a TVE, Calvo ha insistit que encara no hi ha fonaments jurídics per a l’aplicació del 155 a Catalunya i ha defensat el diàleg institucional amb la Generalitat l’últim any i mig, que, segons la seva opinió, va permetre que els independentistes no se saltessin la llei ni un mil·límetre».

En qualsevol cas, Calvo ha defensat la decisió del president en funcions, Pedro Sánchez, de no agafar ara el telèfon a Quim Torra, que li ha trucat en diverses ocasions després de la sentència del procés i enmig de les fortes protestes i disturbis que hi està havent a Catalunya. Ha assenyalat que Sánchez «no pot parlar com si no passés res amb qui encapçala les manifestacions, no condemna la violència i posa en el punt de mira els mateixos Mossos».

Calvo no ha negat que està en contacte amb el seu homòleg en el Govern, Pere Aragonès, perquè és la seva «obligació» parlar amb ell en tot el que es pugui, però també li ha enviat un missatge davant de la possibilitat que sigui el pròxim líder d’ERC: que tregui «conseqüències de l’experiència viscuda» i d’«on no es pot emportar Catalunya».

Calvo, a més, ha llançat una recomanació a l’independentisme: «Penso que els líders que han sigut inhabilitats en la sentència han de deixar pas a altres lideratges i l’independentisme ha de fer autocrítica», ha opinat.

Fotografia constitucionalista

Per la seva banda, el ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha negat, en declaracions a la SER, que en la manifestació d’ahir no volgués estar al costat dels líders d’altres partits constitucionalistes, perquè cadascú anava «al seu bloc», com havia decidit l’organització.

Notícies relacionades

«Jo no busco una fotografia, però tampoc defujo una trobada, és evident», ha dit el ministre, que, d’altra banda, ha advertit que, després de la sentència del procés, la dreta ha estat «alimentant una posició extrema» i això «al final beneficia els extremistes».

D’altra banda, Ábalos ha recordat que els danys causats a les infraestructures ferroviàries i al Prat superen els set milions d’euros, però al ser preguntat per possibles indemnitzacions a transportistes afectats per les protestes ha dit que això «no es planteja», però ha afegit que es coneix els «responsables» d’aquests danys.