Villarejo amenaça amb «cent vegades més material del que hi ha»

L'excomissari titlla de mentiders i delinqüents els representants d'Anticorrupció i diu que no vol morir a la presó

Fiscalia i les acusacions personades demanen al jutge que prorrogui la seva presó per risc de fuga i de destrucció de proves

zentauroepp34595720 espa a ignacio gonz lez gra244  estepona m laga   01 02 2016180813143959

zentauroepp34595720 espa a ignacio gonz lez gra244 estepona m laga 01 02 2016180813143959 / JORGE ZAPATA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’excomissari José Manuel Villarejo ha optat aquest dijous per passar a l’atac i ha argumentat que té «cent vegades més material» del que s’ha conegut en la causa en què s’investiguen les clavegueres policials, per la qual ell és a la presó des del 3 de novembre del 2017 i que el conegut fins ara és el que el perjudica, així que no tindrà «més remei» de treure’n un altre. 

Fonts jurídiques han assenyalat a aquest diari que durant la vista amb què el jutge Manuel García-Castellón decidirà si prorrogar-li l’empresonament fins al màxim de quatre anys previst per la llei, el principal imputat del ‘cas Tàndem’ ha afirmat que fins ara els àudios que va acumular durant anys i han anat donant lloc a l’obertura de 16 peces en la causa s’havien anat coneixent en funció dels interessos de les acusacions, contraris als seus.

Com a perjudicials per als seus interessos va assenyalar el del dinar amb l’actual ministra de Justícia, Dolores Delgado, i el jutge Baltasar Garzón, i el de Corinna Zu Sayn-Wittgenstein, en què l’examiga del rei Joan Carles li atribuïa certes conductes que podien ser delictives. De fet, segons les mateixes fonts, Villarejo va afirmar que va intentar impedir-ne la difusió perquè el perjudicava, sobretot, la primera perquè, segons la seva versió, la ministra és amiga seva i havia intentat posar mesura en la causa en els seus inicis.

Villarejo va comparèixer per videoconferència des de la presó d’Estremera, per evitar el seu desplaçament a l’Audiència Nacional pels problemes de salut que pateix. Durant la vista, tant els fiscals Anticorrupció adscrits al cas com l’acusació que exerceix Podem i el despatx Balder IP, van defensar que es quedés a la presó davant del risc de fuga i de destrucció de proves. Els dos riscos es fonamenten en l’altíssima condemna a la qual es podria enfrontar pels delictes que se li imputen d’organització criminal, suborn, blanqueig, extorsió i revelació de secrets.

«Per Espanya»

Notícies relacionades

Villarejo ha utilitzat uns 20 minuts a defensar que tot el que ha fet al llarg de la seva vida ha sigut «per Espanya», per governs de diferent signe i en qualitat de policia i de patriota, i ha acusat els fiscals adscrits al cas, Ignacio Stampa i Miguel Serrano, de ser uns delinqüents i uns mentiders, segons informa Europa Press.

No obstant, el centre de la seva estratègia de defensa ha sigut apel·lar al seu estat de salut, argumentant que la hipertensió crònica que pateix és incompatible amb la seva estada a la presó i pot tenir «efectes letals». Ell mateix ha dit que no vol morir dins de la presó després que el seu advocat exposés que si bé podrien salvar-lo d’un infart, un ictus seria fatal, perquè l’ajuda mèdica no arribaria a temps. La defensa ha proposat que quedi en llibertat amb cautelars, com a arrest domiciliari i mesures telemàtiques.