REACCIONS A L'EXHUMACIÓ

Els franquistes escriuen «Profanadors» i «Viva Franco» al bust del fundador del PSOE

L'estàtua de Pablo Iglesias apareix a Madrid amb pintades de la ultradreta, mentre que en una església de València es pot llegir «No heu defensat Franco»

whatsapp-image-2019-02-21-at-181309-2

whatsapp-image-2019-02-21-at-181309-2

2
Es llegeix en minuts
EFE

El monument que recorda a Madrid elfundador del PSOE,Pablo Iglesias, ha aparegut aquest dijous amb les pintades «Profanadors» i «Viva Franco», el mateix dia en què les restes de Francisco Franco han sigut exhumades al Valle de los Caídos per al seu trasllat i inhumació a El Pardo-Mingorrubio.

A més, hi ha pintura vessada sobre el bust d’Iglesias (1850-1925), un monument erigit el desembre del 2001 en la confluència dels carrers madrilenys Reina Victoria i Pablo Iglesias, format per diversos blocs de granit gris.

Twitter hi ha fotos d’aquestes i altres pintades amb missatges amb la referència «El Valle no es toca», així com als monuments a les Brigades Internacionals a Vicálvaro i a la Universitat Complutense, pintades amb les llegendes «Viva Franco» i «Assassins comunistes».

En altres llocs de Madrid han aparegut aquest matí adhesius de «El Valle no se toca», amb la creu del Valle de los Caídos i una foto de Francisco Franco i cartells amb la llegenda «Honor i lleialtat» al dictador.

Insults a l’Església

L’Església de Sant Nicolau de València s’ha despertat aquest matí amb pintades a la façana per enaltir el dictador Francisco Franco: «No heu defensat Franco. Rojos fills de puta». Així figura en la imatge que ha traslladat en el seu compte de Twitter la vicealcaldessa de l’Ajuntament de València, Sandra Gómez. «És un mal dia per alsintolerants. Que no ho paguin amb el patrimoni de tots», denúncia Gómez.

La Policia Local obrirà una investigació per aclarir les pintades que, segons ha indicat Aarón Cano, regidor de Protecció Ciutadana, han aparegut en «diverses» localitzacions del centre històric enaltint Franco.

Notícies relacionades

Cano ha manifestat que la ciutat «no tolerarà cap enaltiment de la dictadura franquista i del feixisme». «És un dia per celebrar la fortalesa de la democràcia espanyola i no permetrem actes vandàlics que van en contra de la llibertat i la convivència», ha afegit.

Aarón Cano també ha recordat el preàmbul de la llei de memòria històrica en què s’indica expressament que «ningú pot sentir-se legitimat, com va passar en el passat, per utilitzar la violència amb la finalitat d’imposar les seves conviccions polítiques» perquè, com ha precisat l’edil citant també aquest text legal, aquestes manifestacions «mereixen la condemna i repulsa de la nostra societat democràtica».