Torra insisteix en la seva iniciativa sobre l'autodeterminació

El president lamenta que Pedro Sánchez no atengui les seves trucades per quart dia consecutiu

Assegura que no pensa dimitir perquè la resposta unitària a la sentència va «pel bon camí»

14/10/2019 El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, hace una declaración institucional tras conocerse la sentencia del Tribunal Supremo (TS) sobre el proceso independentista catalán del 1-O, en el Palau de la Generalitat, Barcelona (Cataluna, España), a 14 de octubre de 2019.

14/10/2019 El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, hace una declaración institucional tras conocerse la sentencia del Tribunal Supremo (TS) sobre el proceso independentista catalán del 1-O, en el Palau de la Generalitat, Barcelona (Cataluna, España), a 14 de octubre de 2019. / David Zorrakino - Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a defensar la seva proposta d’exercir de nou l’autodeterminació en aquesta legislatura, si bé s’ha posat a disposició de l’acord al si de l’independentisme. Torra ha comparegut per anunciar que de nou aquest dimarts ha trucat al president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, per oferir-li una reunió i una taula de diàleg en el qual el Govern vol abordar l’autodeterminació. Una trucada sense èxit.

Torra, sobre la seva iniciativa de la setmana passada, no avalada pels seus socis de Govern, ha afirmat que es tracta de trenar un «acord de país». «Vaig anar al Parlament a presentar la meva proposta, que serà discutida en aquest gran acord nacional que hem de tenir pel dret a l’autodeterminació, l’amnistia, els drets civils i socials. I jo en aquest gran acord defensaré la meva proposta. El que és important és avançar junts, tots els consensos que aconseguim ara mateix entre tots trenar i consolidar són importantíssims».

No ha pensat a dimitir

«Mai he pensat a no seguir, en absolut. En el debat de política general, el Govern guanya totes les resolucions que presenta, una moció de censura amb ‘nos’ aclaparadors i avui es presenta una resolució que marca un camí. Continuem governant», ha apuntat Torra, que ha insistit que la seva proposta és «tornar a votar» la independència de Catalunya que ha de ser sotmesa a discussió entre tots, citant en aquest sentit la CUP, JxCat i ERC. «Com a president vaig amb aquesta proposta, i tant que sí», ha insistit. I ha tret ferro als contactes de la vicepresidenta del Govern, amb el vicepresident, Pere Aragonès, dels quals ha dit ser coneixedor.

Respecte al silenci de Pedro Sánchez a les peticions d’entrevista, Torra ha afirmat que «venir a Catalunya i no tenir un gest amb el president de Catalunya em sembla un gest de menyspreu», ha denunciat Torra respecte a la no resposta de Sánchez. El president s’ha felicitat per la resolució conjunta de Junts per Catalunya, Esquerra i la CUP en favor del dret a l’autodeterminació al Parlament.

Notícies relacionades

El Govern, per la seva part, ha acordat de nou reclamar el diàleg amb l’Estat, en el qual defensarà l’exercici del dret a l’autodeterminació, continuar les accions per garantir «drets humans, civils i polítics» en especial els de manifestació, informació i comunicació, reiterar el rebuig de la sentència, congratular-se per totes les manifestacions pacífiques sobre això, «condemnar tots els actes de violència» i recolzar totes les persones ferides. Promoure també iniciatives socials i institucionals per «avançar en la solució política» i reiterar la petició de diàleg al president del Govern central en funcions.

Comissió d’investigació

Torra, a més, ha proposat una comissió d’investigació al Parlament que analitzi «tots els fets» de la setmana passada. I iniciar investigacions per a les actuacions policials que no s’hagin ajustat a les proporcions i s’obrin els expedients» per depurar responsabilitats.