EL LABERINT CATALÀ

Sánchez: «Qui provoqui es trobarà de cara a l'Estat»

El president en funcions respon a les forces independentistes que «saben per experiència» que provocar només serveix «per causar mal a ells mateixos i a la societat catalana»

Retreu que Torra no condemna la violència a l'emparar una comissió parlamentària per investigar l'actuació dels Mossos

zentauroepp50524708 graf5346  c diz  andaluc a   22 10 2019   el secretario gene191022203636

zentauroepp50524708 graf5346 c diz andaluc a 22 10 2019 el secretario gene191022203636 / Roman Rios

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

«Qualsevol persona que sobrepassi la frontera de la llei trobarà la resposta ferma i serena de l’Estat democràtic». El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va respondre així dimarts al nou «repte» dels partits independentistes amb la seva resolució en defensa del dret d’autodeterminació de Catalunya. «Saben per experiència que provocar no serveix per a res, només per causar dolor als qui ho fan o al conjunt de la societat», va asseverar.

En un míting de precampanya a Cadis, Sánchez va recordar que la proposta acordada per JxCat, ERC i la CUP al Parlament contradiu les interlocutòries del Tribunal Constitucional, segons van alertar els mateixos lletrats de la Cambra. I va indicar que es tracta d’un repte proposat per «la majoria política independentista», però no compta amb el suport de la «majoria social». Per això va ser taxatiu i va assegurar que qualsevol desafiament legal tindrà davant tota la maquinària de l’Estat, en al·lusió a una nova aplicació de l’article 155 i la supressió de l’autonomia. I aquesta regla, va dir, «val per a tothom, sigui qui sigui i visqui on visqui».

La resposta a la sentència del procés va ocupar bona part del discurs del líder socialista, que una vegada més va retreure la falta de lleialtat i coresponsabilitat de les formacions de dreta, especialment del PP, recordant que la sentència judicial referia a uns fets que van ocórrer durant l’etapa de Mariano Rajoy.

Sánchez va defensar que la reacció de l’Executiu central als disturbis ha sigut «ferma i proporcionada» i va lamentar que hi hagi «opinants» que redueixin aquests aldarulls a un enfrontament entre les forces de seguretat de l’Estat, ja sigui PoliciaGuàrdia Civil o Mossos d’Esquadra, i els «violents». Abans al contrari, i entre l’aplaudiment dels assistents, dempeus, va remarcar que són «atacs dels violents al conjunt de la societat» catalana i que són precisament els agents «els que l’han de defensar».

«Torra no condemna la violència»

Notícies relacionades

En aquest punt, va carregar contra el president de la Generalitat, Quim Torra, després d’haver emparat una comissió d’investigació al Parlament «no per veure qui hi ha darrere dels violents, sinó els protocols d’actuació dels Mossos». Una actitud, va dir, que «demostra que no condemna la violència», per la qual cosa li va reclamar que abandonés els gestos a la galeria –«ara està tot el dia trucant-me», va ironitzar– i faci una crida «a la convivència, al final de la violència i a la defensa dels Mossos».

Per al president del Govern la solució al desafiament sobiranista consisteix, en primer lloc, en afrontar el debat a Catalunya i «escoltar la meitat dels catalans que no volen la independència». Hores abans va assegurar que els líders independentistes «estan desitjant» que governi la dreta, «[Carles] Puigdemont i Torra fan l’onada amb un Govern de Pablo CasadoSantiago Abascal i Albert Rivera».