Els contactes entre Calvo i Aragonès continuen sent superficials i sense calat

La relació no s'acosta ni tan sols als nivells previs a la cimera de Pedralbes

L'Executiu atribueix a la Moncloa l'ànim de dividir l'independentisme

zentauroepp50517471 barcelona 22 10 2019  pol tica  reuni n del govern presidido191022123127

zentauroepp50517471 barcelona 22 10 2019 pol tica reuni n del govern presidido191022123127 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

«La Moncloa juga a dividir l’independentisme». Aquesta és la conclusió que s’extreu a la part republicana del Govern després que l’Executiu espanyol donés a conèixer uns suposats contactes entre la vicepresidenta Carmen Calvo i el seu homòleg Pere Aragonès. Una manera de treure ferro a la reiterada negativa del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, de fer lliscar el seu dit per la pantalla del mòbil i respondre les trucades de Quim Torra.

El cert és que, segons fonts del Govern, aquests contactes es limiten al mínim i no tenen el més mínim calat polític. «Són els mateixos contactes que es mantenen després que, al final de la cimera de Pedralbes i l’assumpte del relator, el Govern central s’aixequés de la taula», apunten aquestes fonts.

Això sí, després de les eleccions del 28-A sí que hi va haver un repunt d’aquests contactes tant a nivell institucional, amb els vicepresidents, com en el pla dels partits, amb Gabriel Rufián i la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra. «Però el PSOE aviat es va focalitzar en Unides Podem i va abandonar la línia», apunta una font republicana.

Notícies relacionades

Així, si es pregunta a fonts de la Vicepresidència catalana quin és l’estat de les converses, respon categòricament: «Aturades». Els quatre missatges que es puguin haver creuat no tenen el més mínim significat més enllà del tècnic.

També confirmen el malestar al Palau de la Generalitat «pelmenysteniment que Sánchez fa del Govern i el seu nul interès a dialogar» i, també, per aquest intent de divisió interna. Segons aquestes fonts, Sánchez treu rèdits de l’evident fractura en el Govern, el màxim exemple del qual es va produir la setmana passada quan Torra va donar a conèixer la seva proposta de nou referèndum sense que els seus consellers en sabessin res.