Errejón aposta per un «acord ampli» a Catalunya ratificat per la ciutadania

El candidat de Més País demana a Torra que «corregeixi» les seves paraules o «faci un pas enrere»

Posa en dubte el valor de la vaga general per «desbloquejar els problemes»

undefined50411909 errejn david castro191018100044

undefined50411909 errejn david castro191018100044 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El cinquè dia de protestes, Íñigo Errejón ha posat a sobre de la taula quina hauria de ser, segons la seva opinió, la solució per al conflicte català: «Un acord ampli que reuneixi una majoria dels catalans i després se sotmeti al’aprovació de la majoria dels catalans». El candidat de Més País no ha volgut aclarir si això suposaria un nou Estatut d’autonomia i ha preferit quedar-se en la idea de «gran acord a Catalunya i després es vota» per rematar que «ja es trobaran les fórmules».

Segons ha explicat en una entrevista a Onda Cero, és necessari un «nou acord de convivència que respecti la llei i tingui el recolzament de la majoria dels ciutadans». En aquest sentit, el polític madrileny ha remarcat que primer s’ha d’arribar a un consens polític i després «sotmetre’l a la decisió de la ciutadania». No obstant, ha posat èmfasi que s’ha d’arribar a qualsevol escenari futur «d’acord a la legalitat», descartant la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació que «no es recull a la Constitució». 

A més, el cofundador de Podem ha explicat que ara és el moment de «treballar i desbloquejar» per arribar a «la següent pantalla». Un camí que, segons afirma, només es pot aconseguir amb «altes dosis de generositat, de lentitud i de posar-se en la posició de l’altre». Així, ha aplaudit els movimentsd’ERC  a la recerca de l’entesa.  

Les declaracions de Torra

Errejón ha carregat contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per «no estar a l’altura» dels esdeveniments que estan tenint lloc a Catalunya durant els últims quatre dies i li ha demanat que «corregeixi» les declaracions que va fer dijous, en què va assegurar que tornaria a instal·les les urnes, o que «faci un pas enrere».

Notícies relacionades

En aquest sentit, el candidat de Més País ha lamentat que Torra ahir perdés una «oportunitat magnífica per presentar-se com a president de tots els catalans» i no sabés fer-se càrrec d’una »Catalunya que està commocionada» després de la sentència del procés. 

Vagues i manifestacions

«La vaga és un dret, sempre que sigui per mitjans pacífics, però no sé en quina mesura servirà per desbloquejar els problemes», ha afirmat Errejón sobre la convocatòria de vaga general d’aquest divendres a Catalunya. Moments després, es va tornar a preguntar al candidat de Més País si assistiria a les concentracions en cas de ser un ciutadà català, una cosa que ha descartat: «El que està per demostrar a Catalunya i Espanya és si som capaçosde seure i trobar solucions».