CONVOCADES PER L'ANC I ÒMNIUM

Milers de persones participen en les Marxes per la Llibertat cap a Barcelona

Grups d'independentistes surten des de Girona, Tarragona, Vic, Berga i Tàrrega per arribar a la capital catalana divendres

mi-pelcula-2 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El sobiranisme estrena aquest dimecres una nova forma de protesta: cinc marxes que duraran tres dies per les carreteres catalanes per generar un col·lapse. Nombrosos manifestants s’han posat a caminar en les Marxes per la Llibertatdesprés de citar-se a Girona, Tarragona, Vic, Berga i Tàrrega a primera hora del matí (entre les 7 hores i les 9 hores, segons la localitat) per emprendre el recorregut de la primera etapa. Una sisena columna sortirà l’últim dia des de Castelldefels. Convocats per l’ANC Òmnium Cultural, amb el recolzament delsComitès de Defensa de la República (CDR) i la participació de dirigents polítics i familiars dels presos, milers de persones caminen en una acció multitudinària i tallen l’AP-7 i l’A-2, i altres carreteres secundàries. [Seguiu les últimes notícies de Barcelona i Catalunya en directe.]

La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha obert el tram des de la capital gironina juntament amb les germanes de l’expresident Carles Puigdemont, Anna i Montse; i també la de Dolors Bassa, Montse. Les marxes de Girona i Vic ja sumen 10.000 persones, mentre que en la de Tarragona (en la qual participa el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri) i Berga en són unes 1.000 i en la de Tàrrega, unes 2.000. També han acudit a les columnes el president Quim Torra i els consellers Meritxell Budó, Alba Vergés, Teresa Jordà, Josep Bargalló, Damià Calvet i Jordi Puigneró.

Totesconfluiran divendres a Barcelona, coincidint amb la jornada de vaga general i la manifestació convocada per alguns sindicats independentistes a les 17.00 hores als Jardinets de Gràcia. Sota el nom deMarxes per la Llibertatcaminaran un recorregut de 100 quilòmetres en total, en etapes de 20 quilòmetres, per defensar «la llibertat dels presos polítics, el rebuig unànime de la repressió i la defensa del dret a l’autodeterminació». Cada etapa començarà i acabarà en un municipi i s’oferirà menjar a preu simbòlic.

Els organitzadors van apuntar que s’inspiren en altres mobilitzacions pacífiques històriques, com va ser la marxa de la sal dirigida per Mahatma Gandhi i duta a terme entre el 12 de març i el 6 d’abril del 1930 a l’Índia o bé la marxa sobre Washington pel treball i la llibertat de l’agost del 1963 que va tenir per objectiu pressionar per aconseguir l’abolició de la segregació racial als Estats Units, lloc en el qual Martin Luther King va pronunciar el seu històric discurs ‘Tinc un somni’.

Els presos independentistes han manifestat el seu recolzament a les mobilitzacions i les marxes pacífiques deixant clar que no els representa «cap violència».

Aquestes són totes les columnes:

Columna Girona

Dimecres dia 16 matí: Girona – Sils

Dimecres dia 16 tarda: Sils – Malgrat

Dijous dia 17 matí: Malgrat – Arenys de Mar

Dijous dia 17 tarda: Arenys de Mar – Premià de Mar

Divendres dia 18 matí: Permià de Mar – Barcelona

Columna Vic

Dimecres dia 16 matí: Vic – Centelles

Dimecres dia 16 tarda: Centelles – la Garriga

Dijous dia 17 matí: La Garriga – Parets del Vallès

Dijous dia 17 tarda: Parets del Vallès – Sant Quirze del Vallès

Divendres dia 18 matí: Sant Quirze del Vallès – Barcelona

Columna Berga

Dimecres 16 matí: Berga – Navàs

Dimecres 16 tarda: Navàs – Manresa

Dijous 17 matí: Manresa – Vacarisses

Dijous 17 tarda: Vacarisses – Sant Quirze del Vallès

Divendres 18 matí: Sant Quirze del Vallès – Barcelona

Columna Tàrrega

Dimecres 16 matí: Tàrrega – la Panadella

Dimecres 16 tarda: La Panadella – Igualada

Dijous 17 matí: Igualada – el Bruc

Dijous 17 tarda: El Bruc – Martorell

Divendres 18 matí: Martorell – Barcelona

Columna Tarragona

Dimecres 16 matí: Tarragona – el Vendrell

Dimecres 16 tarda: El Vendrell – Vilafranca

Dijous 17 matí: Vilafranca – Sant Sadurní d’Anoia

Dijous 17 tarda: Sant Sadurní d’Anoia- Martorell

Divendres 18 matí: Martorell – Barcelona

Notícies relacionades

Columna Castelldefels

Divendres 18 demà: Castelldefels – Barcelona