SENTÈNCIA DEL SUPREM

La sentència del procés certifica el divorci entre Sánchez i Iglesias

El Govern acusa Podem de ser més a prop de l'independentisme que de l'Espanya «unida»

El líder morat agreuja les seves crítiques al PSOE i demana mesures de gràcia per als condemnats

undefined48584708 madrid  11 06 2019  pedro s nchez  presidente del gobierno e191015164436

undefined48584708 madrid 11 06 2019 pedro s nchez presidente del gobierno e191015164436 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La sentència del Tribunal Suprem sobreel procésprocésés l’últim clau al taüt de la coalició entre el PSOE i Podem. La cúpula socialista ja veia amb molta llunyania la possibilitat d’un Govern conjunt després de les eleccions del 10 de novembre, però els missatges d’aquests dos últims dies han dissipat qualsevol dubte, i ara fins i tot els que eren més proclius a compartir la Moncloa amb els morats ho consideren inviable. Per a Pedro Sánchez, la sentència, que condemna per sedició els líders independentistes, és «ajustada a dret» i ha de ser «complerta íntegrament». Per a Pablo Iglesias, és un «símbol de com no s’han d’abordar els conflictes polítics en democràcia». 

¿Hi pot haver coalició quan els líders de dues forces mantenen posicions antagòniques en un assumpte tan sensible? El PSOE respon: no. «La visió de Podem sobre el procés ha deixat clar per què no era possible un govern de coalició», va assenyalar aquest dimarts la titular d’Hisenda, María Jesús Montero. En un nou gest d’allunyament, la ministra en funcions també va avançar que, si aconsegueixen formar Govern, el projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2020 no inclourà la pujada de l’IRPF pactada amb els morats, ni la resta de mesures que van ser incorporades en el projecte de Pressupostos del 2019 com a resultat de l’acord amb Iglesias, informa Rosa M. Sánchez. Podem, que continua advocant per governar amb els socialistes, considera, en canvi, que dins del Consell de Ministres podria haver «consensuat una posició més democràtica i menys sobreactuada».

Però ja ni tan sols els socialistes partidaris d’abraçar la coalició com a mal menor creuen que aquesta fórmula tingui cap futur. «¿Hauria superat el dia d’avui un Govern de coalició de PSOE i Podem avalat per ERC?», es va preguntar dilluns a la nit a Twitter Óscar Guardingo, exsenador de Podem. Un dels primers en contestar-li va ser Odón Elorza. Diputat del PSOE i membre de la seva direcció, Elorza sempre ha sigut partidari de l’entesa amb els morats. Però aquesta vegada va ser taxatiu. «No, hauria saltat pels aires», va contestar. 

Una desunió «perillosíssima».

El comitè electoral del PSOE també va abordar aquest dimarts què hauria passat amb Catalunya si s’hagués pactat una coalició, una cosa per a la qual va faltar molt poc a finals del juliol passat. La conclusió és que el Govern hagués fet aigües, mostrant una desunió «perillosíssima» en un moment com aquest. «Resulta evident que Iglesias és més a prop dels independentistes que dels que volem una Espanya unida i constitucional», sosté un dels principals col·laboradors de Sánchez a la Moncloa. 

Però el president, segons fonts del seu entorn, no posarà gaire èmfasi durant els seus mítings en la impossibilitat de la coalició. «Això és aigua passada», expliquen en el seu entorn. Ara, continuen en la direcció del PSOE, es passa a una «nova fase» de la precampanya, deixant enrere una primera etapa «més pedagògica», en la qual el president s’aturava en els motius de la repetició electoral. Catalunya, no obstant, continuarà sent molt present en els actes de Sánchez, que passarà, segons les mateixes fonts, d’insistir en la necessitat de «llei i diàleg» a posar més èmfasi en «la unitat d’Espanya».

L’indult i el referèndum

Iglesias, mentrestant, ha augmentat les seves crítiques al líder socialista arran de la sentència del Suprem. Lluny d’amagar les seves diferències, les remarca, defensant un referèndum pactat d’autodeterminació i retraient a Sánchez que no posi sobre la taula mesures de gràcia per als líders independentistes. Aquest dimarts va advocar per indultar els condemnats, i en un discurs dur que recordava al dels seus inicis, va tornar a vincular el PSOE amb la guerra bruta contra ETA. Va recordar que si l’exministre d’Interior, José Barrionuevo, i l’exsecretari d’Estat per a la Seguretat, Rafael Vera, tots dos socialistes, van ser indultats, també haurien de ser-ho els nou condemnats del procés. «En aquest país es va indultar dos terroristes del GAL governant el PSOE», va criticar Iglesias amb referència a Vera i Barrionuevo. La mesura de gràcia, no obstant, va ser adoptada per l’Executiu de José María Aznar el 1998. 

Notícies relacionades

En aquest increment de les crítiques a Sánchez, el secretari general de Podem l’acusa ara d’utilitzar la sentència com a pretext per acostar-se al PP i Ciutadans per aconseguir un acord de govern després del 10-N. «Per al PSOE la sentència és l’excusa perfecta per governar amb el PP», va apuntar en un acte a Saragossa.

Els gestos també constaten el divorci. L’eurodiputat morat Miguel Urbán va participar al matí Miguel Urbánen un acte de protesta contra la sentència a les portes del Parlament Europeu, demanant al costat de Carles Puigdemont «llibertat» i «amnistia» per als presos independentistes, una imatge que també va ser tractada pel comitè electoral socialista. En el seu compte de Twitter, Urbán considera que la decisió del Suprem és un «escàndol democràtic» i que s’ha utilitzat per «escarmentar» els líders del procés.