EL DILEMA CATALÀ

El Suprem dedicarà el cap de setmana a polir la sentència del procés

El pla és notificar-la dilluns, tret que algun magistrat decideixi a última hora incloure vots particulars

Si la resolució no pogués dictar-se abans de dimecres, dimarts es prorrogaria la presó dels Jordis

zentauroepp50354681 barcelona  11 10 2019  pol tica  marcha en favor de los pres191011213101

zentauroepp50354681 barcelona 11 10 2019 pol tica marcha en favor de los pres191011213101 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Fins que una resolució judicial no es firma per tots els magistrats d’un tribunal és com si no existís, perquè pot canviar-se fins a l’últim moment. El president de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, i els sis magistrats que van jutjar amb ell el procés tenen previst acabar de llegir, repassar i polir aquest cap de setmana la sentència que determinarà què va passar penalment a Catalunya la tardor del 2017. El seu objectiu és rubricar-la dilluns i fer-la pública a continuació, després d’haver-la notificat a les parts.

Les fonts de l’alt tribunal consultades per EL PERIÓDICO encara no descarten que alguna complicació d’última hora faci materialment impossible complir aquesta previsió i haver de retardar la seva entrega a les parts a dimarts, dia 15, malgrat que no volien coincidir amb l’aniversari de l’afusellament del que va ser president de la Generalitat durant la Segona República i la guerra civil, Lluís Companys.

Però, ¿què pot retardar la sentència? Que algun magistrat decideixi a última hora deixar constància escrita de la seva discrepància amb algun aspecte de la resolució a través d’un vot particular. Segons les fonts consultades, fins a aquest divendres cap d’ells havia anunciat que pensés fer ús d’aquest recurs, però pot plantejar-ho al firmar. Si així passés, s’hauria de retardar la notificació de la resolució fins que el vot estigués redactat, tràmit per al qual no hi ha termini.

Els delictes

Que algun dels set jutges pugui creure necessari deixar constància del seu criteri en un vot pot influir fins i tot en com reflecteixin els mitjans el contingut de les deliberacions que mantenen. Els magistrats les van iniciar durant el mateix judici i una vegada acabat van anar determinant per punts què va passar: quins fets donen per provats, de quin delicte són constitutius, qui els va cometre i quina pena ha d’imposar-se-li.

A diferència d’altres procediments, en el del procés és clau saber quin delicte es va considerar comès. Les fonts consultades afirmen que la «rebel·lió consumada» mai pot castigar-se, perquè quan el presumpte rebel aconsegueix el poder deixa de ser-ho per convertir-se en el cap de l’Estat. En aquest cas, als principals acusats la fiscalia els acusa de rebel·lió, i l’Advocacia de l’Estat, de sedició, i l’acusació que exercia Vox estenia el seu retret a organització criminal. Decidir què es va cometre i en quin grau serà el que es llegirà amb més atenció de la sentència. 

En aquest sentit, fonts jurídiques recorden que la rebel·lió és un delicte de consumació anticipada. També ho és, per exemple, el narcotràfic, i per això es castiga el barco carregat de droga amb independència que la seva mercaderia arribi al consumidor o no. En la rebel·lió neguen que sigui possible la condemna en grau de temptativa, però no descarten la conspiració per cometre-la.

La sentència serà l’única capaç de dissipar aquests dubtes. Quan estigui llesta, el Suprem citarà els procuradors per entregar-los-hi i i la remetrà per exhort a la presó perquè els presos la rebin en persona.

Possible vista breu

Notícies relacionades

Les fonts consultades confien que per a dimecres tant el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, com el que ho va ser de l’Assamblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez ja coneguin la condemna que, com tot sembla indicar, els serà imposada (l’absolució pot descartar-se quan quatre mesos després d’acabat un judici continuen presos, igual com passa amb set acusats més en la seva mateixa situació).

En qualsevol cas, si la històrica resolució no està llesta per al dia 16, la presó preventiva dels líders sobiranistes es revisarà en la vista breu sol·licitada per la fiscalia per prorrogar-la. Segons aquestes fonts, es convocaria dilluns per celebrar-se dimarts.