La corrupció viu a baix

L'exposició 'Corrupció! Revolta ètica' repassa els principals casos de frau públic a Catalunya i Espanya

Millet i Montull, durant una vistilla al Palau de la Justícia.

Millet i Montull, durant una vistilla al Palau de la Justícia. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Laura Luque

Vicepresidència de la Generalitat, en mans d’ERC, ha escollit un espai curiós per acollir l’exposició ‘Corrupció! Revolta ètica’, que repassa els casos de corrupció més sonats a Catalunya i a Espanya dels últims anys. La mostra s’ubica al Palau Robert, just a sota del despatx de l’expresident Artur Mas. Convergència, el partit que ell va dirigir i els hereus polítics dels quals, enquadrats en JxCat, governen la Generalitat de la mà d’Esquerra, és precisament un dels principals assenyalats en l’exhibició.

 «La corrupció és l’abús de la posició pública per obtenir un benefici privat», es llegeix en un expositor. Durant la visita, es desgranen una sèrie d’esgarrifoses dades, com el que «el cost social de la corrupció es xifra en 40.000 milions d’euros a l’any només a l’Estat espanyol». És a dir, un terç del perjudici que suposa la totalitat dels suborns a la Unió Europea. «¿Tindrà a veure amb les societats del sud?», planteja un altre expositor, explicant com els mecanismes de detecció i resposta de fraus tenen un recorregut més curt a Espanya que als països nòrdics, on fa quinze dècades que existeixen oficines homòlogues.

Periodisme, sistema i corrupció

L’exposició també explica que el periodisme ha incorporat l’ofici de destapar i denunciar la corrupció. No obstant, la seva funció s’inverteix quan el «quart poder» perd la seva independència: la lluita contra el frau implica enfrontar-se directament contra el sistema «de l’hegemonia del poder financer i la seva tendència a sortir impune de tots els escàndols», puntualitza David Vidal, comissari de l’exposició.

Una mostra de portades de diaris rememora alguns dels casos més coneguts. Entre aquestes portades en trobem dues d’EL PERIÓDICO, un dels principals protagonistes a la sortida a la llum del ‘cas Palau’. A la paret veïna, s’exhibeix un enginyós muntatge de sis cartells que simulen caixes fortes. Les cares d’antics membres de CiU ocupen cinc d’aquestes caixes i rostres del PSC es troben en dues. CiU i el PSC comparteixen el ‘cas Pretòria’, en un sistema simbiòtic al qual els mitjans es van referir com a «sociovergència».

Mentre el sistema judicial es manté infradotat i infrafinançat, Hisenda es manté jove i fresca: «No interessa que el poder judicial realitzi òptimament la seva feina», explica el comissari. Per això, afirma que la corrupció és una cosa sistemàtica i els partits només la denuncien amb finalitats electoralistes.

¿Finalitats propagandístiques?

Notícies relacionades

Per la seva ubicació, és lògic preguntar-se si l’exposició és un càstig simbòlic per a Mas. Vidal ho nega. Tot i així, algunes fonts es pregunten el perquè de la no intervenció de Vidal en la presentació del projecte. De fet, Pere Aragonès, vicepresident del Govern, i Roger Torrent, president del Parlament, van monopolitzar la inauguració.

La mostra, ideada per l’Oficina Antifrau de Catalunya amb motiu del seu desè aniversari, ha tingut molt èxit. Ha aconseguit unes dades d’assistència que arriben als 5.000 visitants en tres setmanes, una mitjana de 270 usuaris diaris. Es pot visitar fins al 24 de novembre.