Sánchez prepara un pla per tenir Govern exprés gràcies al PP

L'Executiu defensa que Casado s'abstindrà encara que el PSOE no millori els seus 123 escons

El president creu que aquesta vegada podrà lligar la investidura abans de començaments de desembre

zentauroepp50290074 madrid  07 10 2019 politica el secretario general del psoe y191007135104

zentauroepp50290074 madrid 07 10 2019 politica el secretario general del psoe y191007135104 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

El Govern i el PP comparteixen la tesi que, després de les eleccions generals del 10 de novembre, els acords arribaran ràpid perquè cap partit vol assumir la responsabilitat d’un nou bloqueig polític davant d’una opinió pública fastiguejada. Amb aquesta tesi, Pedro Sánchez ultima un pla que presentarà aquest diumenge en un acte del PSOE a Alcorcón (Madrid), en el qual exposarà el full de ruta per a la formació exprés del nou Executiu. La intenció del president en funcions és arribar a una entesa el  mes de novembre perquè la investidura se celebri al desembre, com més aviat millor. Els socialistes semblen haver assumit ja que podrien quedar-se encallats entorn dels 123  escons que van obtenir a l’abril, però entenen que el context forçarà Pablo Casado a oferir aquesta vegada una abstenció en busca de l’estabilitat. 

Els plans de Sánchez, indiquen fonts governamentals, passen per aconseguir desbloquejar la investidura abans de començaments de desembre. Ell mateix va indicar recentment que vol que aquesta negociació sigui ràpida, més qüestió de dies que de setmanes. El dimarts 3 de desembre es constitueixen les noves Corts. A partir d’aquest moment, la presidència del Congrés podria fixar la data per al ple d’investidura, que en tot cas no seria abans del divendres 6. Aquest dia, el Parlament commemora l’aniversari de la Constitució, que, tot apunta, se celebrarà amb el Govern encara en funcions. Seria a partir de la següent setmana, la segona de desembre, quan Sánchez podria optar a ser reelegit. La seva intenció és reduir al màxim les vacances dels parlamentaris per Nadal

Les tres primeres setmanes de desembre són hàbils i el president vol que també es treballi al gener, un mes en què els parlamentaris tenen lliure. No seria la primera vegada que s’anul·len les vacances de diputats i senadors el primer mes de l’any, però aquesta vegada Sánchez vol fer-ho perquè està determinat a presentar després de Reis el sostre de despesa. Es tracta del primer pas en la tramitació dels Pressupostos

El canvi

La celeritat que el líder socialista vol imprimir a la seva reelecció contrasta amb l’actitud que va mantenir després de les generals d’abril, quan no va fixar el seu primer intent de ser investit fins a finals de juliol i després, al no posar-se d’acord amb Pablo Iglesias sobre la coalició, es va agafar vacances i va iniciar una ronda de contactes amb col·lectius socials, en lloc de reprendre la negociació amb Unides Podem. L’enfocament no va ser compartit per tots els dirigents socialistes, i diversos barons van contemplar amb dubtes la seva disposició a repetir eleccions, però si Sánchez aconsegueix la investidura al setembre aquest malestar (tímid, ja que ningú discuteix ara l’autoritat del secretari general) haurà quedat en res. 

Qüestió diferent és el dia després a la seva hipotètica reelecció. Com aprovar els comptes públics del 2020 serà el gran maldecap per a Sánchez si finalment aconsegueix ser investit. En el Govern ha arrelat la convicció que el PP aquesta vegada podrà abstenir-se perquè la situació, després del 10-N, no és la mateixa que a l’abril. En cas de ser així, Sánchez passaria la seva primera prova de foc quan se sotmetin a votació els Pressupostos: podria salvar la investidura, però continuaria sense majoria parlamentària i hauria d’assolir acords en cada un dels projectes que presenti davant del Parlament. 

En l’Executiu admeten que és molt probable que el PSOE s’encalli en els 123 escons aconseguits llavors o els superi per poc, però estan convençuts que ara les actituds de la resta dels partits, i especialment del PP, seran diferents. El Govern és hermètic sobre possibles converses entre Sánchez i Casado, però argumenta aquest recolzament del PP en factors de context.

Notícies relacionades

En primer lloc, sostenen, l’opinió pública penalitzaria un nou bloqueig o la demora en la formació del nou Govern. A més, argüeixen, l’enfonsament que les enquestes vaticinen a Ciutadans deixarà Casado sense la pressió que ha tingut fins ara de competir amb els taronges. A tot això hi sumen el gir cap a la moderació del PP, que ha deixat enrere la radicalitat i mira d’exhibir ara una línia que defensa els grans acords d’Estat. Com va avançar aquest diari, els populars es plantejarien aquesta abstenció sempre que es pactin aspectes com la reforma legislativa per evitar futurs bloquejos i pactes en matèria d’unitat territorial, econòmica i social. 

Si alguna cosa assumeix ja el Govern és que un pacte per l’esquerra, que en principi també necessitaria el PNB i ERC, és molt difícil, a causa de la insistència d’Iglesias en una coalició, a la qual ara, auguren, miraria de sumar-se Íñigo Errejón.