SONDEIG DE PRENSA IBÉRICA

Enquesta: L'esquerra amplia el seu avantatge al País Valencià

PSPV, Compromís i Podem augmenten la seva diferència amb la dreta per la punxada de Ciutadans

sondeo c valenciana

sondeo c valenciana

1
Es llegeix en minuts
Alfons García

Gairebé sis mesos després de les eleccions autonòmiques, el Govern tripartit d’esquerres no pateix desgast electoral. Al contrari, es reforça davant una dreta tocada per la punxada de Ciutadans. Els partits que governen la Generalitat Valenciana (PSPVCompromís i Podem) avançarien fins als 59 escons, set més dels que van sumar en els comicis del passat 28 d’abril, gràcies a l’impuls sobretot dels socialistes i de la coalició de Mónica Oltra. Són les grans dades d’un sondeig elaborat per Invest Group per a les capçaleres de Prensa Ibérica al País Valencià.

El creixement de les esquerres es produeix a costa de Ciutadans, que es deixaria 8 dels 18 diputats que va obtenir. Les bones expectatives del PP no compensen la caiguda de la formació d’Albert Rivera, que deixaria de ser la tercera força a les Corts Valencianes en favor de Compromís. El PSPV és la força que més creix al costat de pujades més moderades del PP i de Compromís.

Els socialistes de Ximo Puig passarien de 27 escons a 35, amb una estimació de vot del 32,6 % (a l’abril es va quedar fregant el 24 %). Però també Compromís progressa i guanyaria un diputat (de 17 a 18). El tercer soci, Unides Podem, sí que se’n ressent, en la línia dominant en els últims estudis demoscòpics, però el retrocés no és espectacular: de 8 a 6 representants a les Corts. El seu vot estimat del 7,4 % els garantiria la permanència a la Cambra, però la barrera del 5 % és a prop.

Transvasaments a la dreta

Notícies relacionades

El panorama dibuixat pel sondeig permetria fins i tot un govern a dos, sense la participació dels morats, ja que només PSPV i Compromís sumarien 53 escons (un més dels que ara té el tripartit). La majoria absoluta a les Corts se situa en els 50 diputats. Com a segona força es manté el PP, però ara amb un marge més folgat respecte als que fa pocs mesos li trepitjaven els talons. El gir al centre de Pablo Casado es nota en les possibilitats d’Isabel Bonig, que passaria dels 19 escons actuals als 22.

La tercera formació del bloc conservador, la ultradreta de Vox, també baixa, però moderadament: de 10 a 8 parlamentaris, amb un 8,7 % dels vots (va obtenir a l’abril gairebé un 10,5 %). En conjunt, els tres partits conservadors sumarien 40 escons, segons el sondeig, davant els 47 actuals.