Infàmies de la ultradreta

L'associació Trece Rosas anuncia accions legals contra Ortega Smith

Exigeix que rectifiqui les difamacions i calúmnies que va abocar contra aquest grup de joves afusellades pel règim franquista el 1939

4962411 59

4962411 59 / JOSE RAMON LADRA

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’associació Trece Rosas Asturias ha anunciat aquest dissabte que emprendrà accions legals contra el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, en cas que no rectifiqui les difamacions i calúmnies que va abocar contra aquest grup de joves afusellades pel règim franquista el 1939.

En un comunicat, aquest col·lectiu, creat el 2009 per vetllar pel compliment de la llei de memòria històrica, la igualtat de gènere i la difusió de la cultura, mostra «la seva més enèrgica repulsa i indignació» per les afirmacions d’Ortega Smith, segons la seva opinió, «sense cap mena de recolzament documental i històric».

Segons el seu parer, les manifestacions del dirigent de Vox responen al seu interès «per reescriure la història recent i sembrar entre els espanyols la divisió i l’alineament ideològic de capes de la societat instal·lades en el revengisme i la intolerància».

Infàmies

Ortega Smith va afirmar durant una entrevista a Los Desayunos de TVE que les Tretze Roses «el que feien era torturar, violar i assassinar vilment» i que «van cometre crims brutals a les txeques».

Notícies relacionades

Les 13 joves, dotze d’elles militants del PCE o les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), organització que agrupava les joventuts socialistes i comunistes, van ser afusellades a Madrid el 5 d’agost de 1939, quatre mesos després del final de la guerra civil.

Dos dies abans havien sigut condemnades a mort amb l’acusació de ser «responsables d’un delicte d’adhesió a la rebel·lió» en un Consell de Guerra sumaríssim contra 58 processats i pel que van ser executats també 43 homes sense que se’ls acusés dels crims que els atribueix Ortega-Smith.