CONVENCIÓ A CÒRDOVA

El PP atia el temor d'una nova crisi econòmica per superar el PSOE

Pablo Casado assegura que «Espanya no podria suportar cap altra crisi gestionada pels socialistes»

El líder conservador s'envolta dels equips econòmics d'Aznar i Rajoy per presumir de gestió

zentauroepp50245744 graf5023  c rdoba  05 10 2019   el presidente del partido po191005133704

zentauroepp50245744 graf5023 c rdoba 05 10 2019 el presidente del partido po191005133704 / Rafa Alcaide

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

«És l’economia». El líder del PP, Pablo Casado, va recuperar el lema que li va valer a Bill Clinton la presidència dels Estats Units l’any 92 per centrar la campanya de les generals del 10 de novembre. Un tema del qual, va assegurar, «altres partits no en volen parlar», però en què els populars semblen sentir-se còmodes pel famós «miracle econòmic» que van implantar, va dir, després d’etapes catastròfiques dels socialistes al capdavant del govern. «Espanya no es pot permetre cap altra crisi econòmica, els espanyols no suportarien cap altra crisi gestionada pels socialistes», va atiar a Còrdova, en la inauguració de la convenció econòmica del partit conservador.

No serveix de res que el cervell d’aquestes receptes, Rodrigo Rato, ara sigui a la presó. Ell va ser l’únic a qui Casado no va esmentar. Els assoliments, va presumir, van ser del partit, els seus valors, el seu equip. «Si vam ser capaços de fer-ho, ho tornarem a fer de nou», va afirmar. «Si hi ha bona gestió, s’equilibren els comptes i es redueixen els impostos, aconseguirem el benestar social perquè s’activarà l’economia i el consum, pujarà la inversió i augmentarà l’ocupació», va dir.

El plantejament del líder del PP va ser que, igual que va passar amb José Luis Rodríguez Zapatero, l’actual cap de l’Executiu en funcions, Pedro Sánchez, prova de tapar que s’acosta una nova crisi. De fet, va comparar les afirmacions del líder socialista d’aleshores, amb els ‘brots verds’ o ‘l’economia de Champions League’ amb els recents comentaris de Pedro Sánchez en la seva visita als Estats Units per intervenir en la cimera de l’ONU, on es va presentar davant dels inversors de Wall Street com un polític «pro-bussines».

«No, cony, m’he enrotllat...»

Els micròfons oberts van jugar una mala passada al líder del PP andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla. Després d’acabar la seva intervenció, es va abraçar amb el seu líder nacional, Pablo Casado, i es va poder sentir com li demanava disculpes per haver-se allargat. «Perdona el rotllo...» li va dir. Casado, de broma, va fer referència al congrés, però Moreno ho va negar «no cony, m’he enrotllat més, però bé...». «Quin gust, tio, al·lucino», va concloure Casado.

En vista d’aquestes declaracions, Casado va reivindicar els Governs de José María Aznar i Mariano Rajoy, els equips econòmics del qual van assistir gairebé en ple –van faltar Luis de Guindos i Cristóbal Montoro– a aquesta convenció sectorial. Amb les seves reformes macroeconòmiques, va presumir el líder popular, van aconseguir revertir la reducció d’ocupació i deixar uns comptes sanejats. Va assenyalar el primer com l’artífex de la «gran revolució social» al crear ocupació femenina i per als joves, contra un Felipe González el balanç de creació d’ocupació net del qual, va assegurar, «va ser zero». El líder del PP també va presumir de Rajoy, qui davant els tres milions d’aturats que va trobar a l’arribar a La Moncloa, va ser capaç de crear «una mitjana de 2.000 llocs de treball diaris i va evitar el rescat». Després d’això, Casado va atribuir a la «inèrcia» les xifres econòmiques dels primers mesos de Sánchez en el poder, i va remarcar que Espanya ja fa «set mesos seguits que té destrucció d’ocupació». «De les rendes es pot viure un temps», va afirmar.

Notícies relacionades

Així, va resumir, el balanç de Sánchez és «la recuperació frustrada», una etapa que va qualificar com de «bloqueig polític, estancament, incertesa i crisi». «La recuperació que deixaran és la història d’una gran frustració a què cal posar solució», va insistir. Amb una posada en escena molt americana, passejant-se per un escenari on s’anaven projectant macroxifres econòmiques i estadístiques, totes a la baixa tret de l’atur, Casado va apuntar que el líder socialista «ja reconeix una crisi que ha negat fins a l’extenuació i que són incapaços d’evitar». «És gravíssim», va dir.

Com a resposta a aquesta crisi, Casado va proposar «solucions molt identificables amb els governs del PP» en les comunitats autonòmiques o en anteriors etapes al capdavant de l’Executiu central. Com ja va fer a la campanya de les generals del mes d’abril, va tornar a prometre una baixada d’impostos, va defensar la flexibilitat laboral i va apostar per la formació, la millora de la competitivitat empresarial i l’eliminació de traves administratives.