Afusellades el 1939

La sentència que desmenteix la infàmia d'Ortega Smith sobre les Tretze Roses

L'ultradretà ha assegurat sense pudor que «eren dones que torturaven, mataven i violaven vilment»

4962411 59

4962411 59 / JOSE RAMON LADRA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 5 d’agost de 1939 un total de 13 joves d’entre 18 i 29 anys (nou d’elles menors, ja que llavors la majoria se situava als 21 anys)  van ser assassinades pel règim franquista, condemnades per pertànyer a les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), una organització nascuda el 1936 de la fusió de les joventuts del PSOE i les del PCE. L’última barbaritat pública del portaveu de Vox a l’Ajuntament de Madrid, Javier Ortega Smith, l’ha pronunciat aquest divendres a ‘Los desayunos de TVE’ al comentar que aquelles víctimes, conegudes com les Tretze Roses, «el que feien era torturar, violar i assassinar vilment», cometre «crims brutals».

Notícies relacionades

Només cal fer un cop d’ull a la sentència franquista per la qual van ser afusellades, igual com 43 homes més, també afiliats a les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), per posar en evidència el líder ultradretà. La sentència, reproduïda parcialment per Newtral, afirma que les acusades «tenien per missió fer fracassar les instruccions politicojurídiques del nostre estat Nacional» i circular «les ordres necessàries a fi d’organitzar-se novament i poder actuar a totes aquelles missions que poguessin produir aquells actes delictius que vulneressin l’ordre social i jurídic de la Nova Espanya». Ni una paraula de torturar, violar o assassinar. Molt al contrari, entre els actes que la sentència atribueix a una de les joves, Julia Conesa, de 19 anys, per condemnar-la a mort hi ha el fet que la noia «va servir durant el domini roig a Madrid com a cobradora de tramvies».

Aquest tràgic crim causat per la incipient dictadura de Franco és un dels més recordats i denunciats per la ciutadania. Per memòria històrica, no està de més recordar el nom de les víctimes: Carmen Barrero Aguado, Martina Barroso García, Blanca Brisac Vázquez, Pilar Bueno Ibáñez, Julia Conesa Conesa, Adelina García Casillas, Elena Gil Olaya, Virtudes González García, Ana López Gallego, Joaquina López Laffite, Dionisia Manzanero Salas, Victoria Muñoz García i Luisa Rodríguez de la Fuente.