DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

La CUP qualifica de «terrorisme d'Estat» les detencions del 23-S

Carles Riera planteja un pacte per l'autodeterminació unilateral

Rebutja els pressupostos del 2020 i el Govern de concentració d'ERC

carles-riera-cup

carles-riera-cup

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El portaveu de la CUP, Carles Riera, va qualificar de «terrorisme d’estat» l’operació policial que dilluns passat va desembocar en la detenció de nou persones sota els càrrecs de rebel·lió, terrorisme i tinença d’explosius. Un operatiu que va servir l’anticapitalista com a fil conductor per atacar tant l’Estat com, sobretot, les forces independentistes majoritàries (JxCat i ERC) i el Govern que manegen. Un Executiu «instal·lat en la perpetuació del marc autonòmic, en lloc de voler trencar-lo».

De postconvergents i republicans, Riera va dir que estaven «més preocupats per les seves ambicions electorals que per treure davant d’un projecte de país». Va arremetre contra la voluntat de buscar un acord amb l’Estat per dur a terme un referèndum pactat: «No servirà de res», va sentenciar. «¿Qui mana a Catalunya, la Guàrdia Civil o les institucions?», es va preguntar Riera.

Proposta d’acord

Notícies relacionades

Davant d’això, Riera va proposar un «gran acord per l’autodeterminació» de les forces polítiques de caràcter, inevitablement, unilateral. Juntament amb el referèndum, el portaveu cupaire va situar l’exigència de l’amnistia que «repari» el mal als «presos, exiliats i represaliats» pel procés.

 Es va desmarcar Riera de tota negociació pressupostària, de cara als comptes del 2020. També de la proposta d’ERC és formar un Govern de concentració després de la sentència de l’1-O. «¿Govern de concentració autonòmic? ¿O per trencar amb l’estat?, es va preguntar. I sobre els pressupostos, una altra autoqüestió: «¿Un pressupost per obeir l’Estat i la troica?