CITA INTERNACIONAL

L'ONU premia Sánchez amb un lloc privilegiat a l'Assemblea General

El president en funcions farà el discurs el primer dia amb els mandataris més rellevants

El cap de l'Executiu serà a Nova York dimarts que ve, quan es convoqui el 10-N

undefined49905697 madrid 17 09 2019  pol tica   ruedas de prensa posteriores a190919160558

undefined49905697 madrid 17 09 2019 pol tica ruedas de prensa posteriores a190919160558 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Cada cop fa més la sensació que Pedro Sánchez ha fet millor els deures de president del Govern al terreny internacional que a casa. Si hi ha una imatge que resumeix aquesta idea, la veurem la setmana que ve. Quan a Madrid es convoqui oficialment la repetició electoral del 10-N 10-N per la incapacitat d’arribar a un acord, el cap de l’Executiu serà a Nova York per assistir a dues cites clau a l’arena política exterior: la Cimera del Clima il’Assemblea General de les Nacions Unides.

A la primera, ha sigut convidat pel seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic; en la segona aconsegueix ocupar un lloc privilegiat, lluny del pilot en el qual, en principi, li correspondria estar com a cap de l’Executiu espanyol. L’ONU situa Sánchez entre els mandataris més destacats al concedir-li el torn per pronunciar el seu discurs el primer dia, el dels grans líders, en lloc del tercer que li haurien d’haver assignat. 

La Moncloa considera que és un premi «molt excepcional» en què es reconeix el seu pes internacional i la seva involucració amb el desenvolupament sostenible promogut per les Nacions Unides. Serà dimarts. La jornada arrencarà al matí amb el discurs del secretari general de l’ONU, António Guterres; el president del Brasil, Jair Bolsonaro, i el dels Estats Units, Donald Trump. A la tarda (la previsió és a dos quarts de nou –hora nord-americana– però és fàcil que es retardin) Sánchez pronunciarà el seu discurs. Minuts abans, a la sala d’espera prèvia a la intervenció, estarà assegut amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, que parlarà a continuació.

Els organitzadors de la trobada asseguren que la situació de debilitat interna de Sánchez, a l’estar en funcions i veure’s abocat a unes segones eleccions, no ha afectat en absolut. «Ningú et regala un lloc per al primer dia, però si qui ve és Pedro Sánchez, cap problema», asseguren els aconseguidors.

Colòmbia, l’Iran i Egipte

Fonts governamentals assenyalen que Sánchez es quedarà a escoltar els parlaments de Guterres, Bolsonaro i Trump. Després mantindrà reunions bilaterals amb els presidents de Colòmbia, Iván Duque; Egipte, Abdelfatah Al-Sisi, i l’Iran, Hassan Rouhani (si al final Trump li concedeix el visat per entrar als Estats Units). «Són actors clau, líders influents en conflictes regionals potencialment destestabilitzadors per a la comunitat internacional i el president vol aportar, posar-hi l’espatlla» per aplanar la canalització d’aquestes crisis, expliquen fonts del Govern, amb referència als conflictes algolf Pèrsic, Líbia, l’Orient Mitjà i el Sahel.

Sánchez, que viatjarà acompanyat de la seva dona, acudeix a les cites a Nova York malgrat la convocatòria electoral perquè «no fer-ho seria una negligència», indiquen fonts de l’Executiu. Argumenten que el president vol reivindicar el paper d’Espanya en les trobades més rellevants de l’esfera internacional i apostar pelmultilateralisme.

Notícies relacionades

Sánchez, que assistirà a la recepció oficial de Trump i a un dinar oficial amb els caps d’Estat i de Govern, aprofitarà el viatge per entrevistar-se amb inversors nord-americans amb interessos a Espanya, amb presidents de grans companyies espanyoles i amb els conglomerats de comunicació més influents.

El seu viatge començaràdilluns  amb una agenda prèvia a la de l’ONU: la Cimera del Clima, on deixarà un missatge d’acció. «No hi pot haver replegaments. Perquè als espanyols ens vagi bé a dins, s’ha de fer que vagi bé a fora», resumeixen fonts de la Moncloa. El discurs de Sánchez en aquest fòrum se centrarà en una «aposta decidida per la neutralitat climàtica» i exposarà «anuncis rellevants» sobre el finançament espanyol per alFons Verd.