El centredreta catalanista perfila la seva oferta electoral

Creen un «comitè» per decidir sota quina fórmula es presentaran a unes eleccions autonòmiques

Convergents trenca amb la plataforma per no apostar clarament pel «sobiranisme»

zentauroepp49915674 pol190918162948

zentauroepp49915674 pol190918162948 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El centredreta catalanista es va conjurar aquest dimecres per assentar les bases d’una candidatura conjunta. Representants a títol individual, la majoria adscrits a Lliga DemocràticaLliuresUnits per Avançar i Convergents, es van entaular per abordar sota quina fórmula es podrien presentar a les pròximes eleccions autonòmiques. 

Tot i que en aquesta primera trobada no van decidir si diluiran les seves sigles en una única marca, si es decantaran pel format de la coalició o si abandonaran els seus partits per unificar-se en un de nou, sí que van segellar la seva voluntat de presentar una candidatura única que es forjarà amb la creació d’un «comitè d’enllaç» entre els participants i van acordar un calendari i un «document de mínims» que no tots van voler firmar. Els membres de Convergents (Remei Gómez, Teresa Pitarch i Miquel Trilla) es van desmarcar perquè, segons fonts presents en la reunió, volien que el text advoqués pel «sobiranisme», una cosa que la resta va desdenyar. Fonts de Convergents asseguren que no participaran més en aquesta plataforma i trenquen així amb l’intent de coalitzar-se.

Units per Avançar, força coalitzada amb el PSC en el Parlament, es va desmarcar com a partit de la cita a poques hores de la trobada. En un comunicat, va afirmar que no col·laboraran en la creació de nous «instruments electorals» tot i que no va tancar la porta al diàleg amb aquest tipus de formacions.

Notícies relacionades

El text, al qual ha tingut accés aquest diari, porta per títol ‘Bases per a una entesa dels catalanistes’ de centre i carrega contra la «polarització política» i contra el Govern, perquè «procura només per a una part dels catalans». Davant d’aquest escenari, aposta per la «concòrdia» com a sortida al problema i afirma que és «imprescindible» la creació d’una opció «catalanista de centre» que tingui per objectiu el «reconeixement de la identitat nacional de Catalunya», l’«exercici ple de les facultats i competències de l’Estatut», «aconseguir una fiscalitat pròpia», fer de Catalunya el «motor econòmic» d’Espanya i el sud d’Europa i «promoure la creació de riquesa», el «benestar» i la «justícia social». 

Els assistents

Entre els signants destaca la presència d’Astrid Barrio, Josep Ramon Bosch i Santi Fisas, de la Lliga Democràtica; Antoni Fernández-Teixidó i Roger Montañola, de Lliures; els ‘exconsellers’ Juan José Folchi i Josep Miró; l’exdiputada del PP, Montserrat Nebrera; entre d’altres. «La voluntat inequívoca és presentar-nos a les eleccions amb un relat nou. El procés ja ha mort però esperarem que passi el soroll de la sentència», assenyalen fonts que van acudir a la reunió. «Caldrà tenir molta generositat per unificar-nos tots», raonen d’altres. «No som Poblet, no venim a refundar el PDECat o CDC», postil·len. Precisament, en una entrevista a EL PERIÓDICO, una de les impulsores de la Lliga Democràtica, Eva Parera, va anunciar que abandona el partit per voler «reviure» CDC.