Casado arriba après al 10-N

Un estudi va revelar a l'abril que la seva imatge histriònica provocava rebuig i, a partir d'allà, va assumir un to més moderat

Farà una campanya en positiu i es vendrà com «la cola de la dreta» davant un Sánchez «incapaç» de pactar

undefined49825674 madrid 12 09 2019  pol tica   el presidente del pp pablo cas190918184902

undefined49825674 madrid 12 09 2019 pol tica el presidente del pp pablo cas190918184902 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Pablo Casado de setembre no és el mateix Pablo Casado de principis d’abril. De fet, és probable que ell recordi exactament el moment en què es va adonar que havia de canviar. Era a mitjans de mes i era en plena campanya de les generals del 28 d’abril. El líder del PP va rebre un informe d’un institut d’enquestes que havia identificat un problema greu: provocava un fort rebuig en alguns ciutadans. Els experts en sociologia havien fet un estudi qualitatiu, que va consistir a tancar en una sala un grup de persones i posar-los a polítics parlant a la televisió i van comprovar que Casado despertava comentaris negatius només de veure’l, sense ni tan sols escoltar-lo. 

El líder conservador feia mesos que mantenia un to molt dur contra Pedro Sánchez i els independentistes. En un acte, el 6 de febrer, va arribar a encadenar fins a 19 desqualificatius contra el secretari general del PSOE («covard», «traïdor»...) per la figura del ‘relator’, que havia d’informar sobre unes reunions amb els partits sobiranistes que mai es van arribar a produir. Segons fonts coneixedores de l’informe, van saltar les alarmes i Casado i el seu equip van decidir que havien de moderar el to, una cosa que es va veure gairebé de manera immediata en els mítings que li quedaven de campanya i, sobretot, en els debats que va fer amb la resta de candidats a la Moncloa. «S’ha fet un Aznar en nou mesos», va dir algun antic assessor al conèixer la dada, recordant la imatge àrida amb què l’expresident del Govern va acabar el seu mandat després d’haver decidit la participació d’Espanya en la guerra de l’Iraq.

Casado va esborrar dels seus discursos els improperis, es va contenir en la gesticulació i, fins i tot, va abaixar el volum al parlar. El daltabaix en les eleccions generals el va convidar a fer un pas enrere i disminuir el ritme d’aparicions davant elsmitjans de comunicació. I els gairebé cinc mesos entre la votació del 28 d’abril i el desenllaç aquesta setmana, amb la constatació que es repetiran les eleccions el 10 de novembre, Casado ha reforçat la seva nova imatge tranquil·la, «institucional», diuen els seus assessors, proposant «fins a 11 pactes d’Estat» al PSOE, acudint a les reunions que li proposava Sánchez [per marcar distàncies amb Albert Rivera, que el va plantar en dues ocasions] i presentant-se com a «cola de la dreta» al proposar, de manera ambigua, a Ciutadans i a Vox, la marca electoral Espanya Suma. I, sí, el seu ‘look’ amb barba també ajuda en aquest objectiu, apunten en el seu nucli dur. 

Propostes econòmiques

Fonts de la direcció del partit consideren que el polític conservador ha après dels errors comesos en els primers mesos com a president i ha de reforçar aquest nou perfil en la campanya. L’estratègia que estan preparant a Génova passa perquè assumeixi un perfil en positiu, amb propostes sobretot en economia, davant el risc de desacceleració i les conseqüències d’un ‘brexit’ dur; perquè es mostri com un dirigent que «sap pactar», després dels acords amb Ciutadans i Vox en autonomies com Andalusia i Madrid, i per la defensa de la Constitució a Catalunya, tot i que aquest assumpte vindrà «sobrevingut», apunten, per la sentència del procés, a l’octubre. 

I respecte a Sánchez, afegeixen els assessors, Casado intentarà identificar-lo com un polític «incapaç» de tancar pactes i recordarà que el 10-N posa en relleu el seu «fracàs personal» al «no saber gestionar la seva investidura».

Notícies relacionades

També li han recomanat que «no s’exposi tant als mitjans de comunicació» i que es recolzi en figures «moderades» com Juan Manuel Moreno, cap de l’Executiu andalús, i Jorge Azcón, alcalde de Saragossa.

Dinar amb Rajoy

Casado va deixar clar des que va assumir el lideratge del PP que rescabalaria Aznar després de diversos anys en què Mariano Rajoy havia posat distància. Ara s’haurà de veure si els dos exdirigents participen, com ja van fer a l’abril, en la campanya. De moment, aquest dimecres Casado ha dinat amb Rajoy en un restaurant de Madrid, tot i que Génova no ha volgut donar detalls del contingut de la trobada i ha recordat que han dinat junts en altres ocasions aquests últims mesos.