DECLARACIÓ A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

L'empresari que va delatar Gordó continua treballant per a JxCat

En el seu interrogatori, Parra va admetre davant del jutge que va organitzar mítings i actes en les municipals del maig

El proveïdor va revelar un altre sistema de pagaments de CDC i el fiscal li va preguntar per Jordi Pujol Ferrusola

170919 declaracin parra 16 9 / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’empresari Joan Manuel Parra, proveïdor habitual de Convergència Democràtica (CDC), va comparèixer com a testimoni a l’Audiència Nacional cinc dies després que EL PERIÓDICO revelés que havia posat en coneixement de la justícia una altra trama de finançament il·legal de l’extint partit, a través d’una gravació oculta a l’exconseller Germà Gordó.

Durant el seu interrogatori davant del magistrat José de la Mata, al vídeo del qual ha tingut accés aquest diari, l’administrador de la companyia Hispart va reconèixer no només que havia organitzat mítings i actes per a CDC des del 1982, sinó que també per als seus hereus i, en concret, per a Junts per Catalunya en la campanya de les últimes eleccions municipals, el maig del 2019. També va precisar que va treballar en la campanya de les municipals del maig del 2011, en què Xavier Trias va ser candidat de CiU a Barcelona.

A més de reconèixer que Gordó li va remetre al’empresa audiovisual Triacom, productora del desaparegut programa 'El gran dictat' de TV-3, perquè, a través de factures falses, cobrés honoraris pels serveis prestats a CDC en la campanya de les eleccions al Parlament del 2010, Parra es va estendre i va explicar amb detall al jutge una altra via per la qual també havia percebut diners per treballs a Convergència molts anys abans.

Així, va detallar, tot i que sense concretar la data, que ell va sol·licitar un crèdit a l’entitat financera Fibanc per indicació de Carles Torrent,  aleshores responsable de finances de CDC, mort el 2015. La peculiaritat d’aquest mecanisme és que aquest préstec no el tornava ell, sinó directament el partit. «Ells feien els ingressos», afirma l’empresari. «Només va ser una vegada», puntualitza, després de manifestar que desconeixia si la formació política havia posat en pràctica aquesta operativa amb altres companyies.

Connexió amb 'el cas Pujol'

Però no era la primera vegada que Parra relatava aquest sistema al mateix jutge De la Mata, que també investiga en una causa diferent la fortuna oculta a l’estranger de la família de l’expresident Jordi Pujol. Va ser el 20 de març del 2018 quan l’administradord’Hispart  va reconèixer que va subscriure un crèdit d’uns 150 milions de pessetes (pel que sembla es remuntaria a finals del 1999 o principis del 2000) perquè així l’hi va reclamar CDC. Va relatar que era el partit qui anava abonant el préstec. Segons les investigacions del 'cas Pujol', va ser el primogènit de l’exmandatari català, Jordi Pujol Ferrusola, que va servir suposadament d’avalador per a aquest crèdit mitjançant comptes que controlava a Andorra.

Notícies relacionades

Per això no és estrany que en l’última declaració de Parra, el 29 de juliol, el jutge, ja coneixedor de l’assumpte, fos directe al gra i preguntés a l’empresari si en el cas del  cobrament de serveis a CDC a través de la productora audiovisual Triacom «va tenir alguna participació Jordi Pujol Ferrusola». L’empresari va ser concís: «Desconec d’on pagaven i com pagava Triacom. No tinc absolutament idea de res». El jutge interroga: «¿Vostè recorda una altra campanya en la qual es paguessin les seves factures mitjançant un altre procediment?». És llavors quan explica l’operació del crèdit. El fiscal José Grinda, no obstant, insisteix: «En aquest préstec, ¿vostè sap si hi va haver algun o alguns avaladors?» Parra rebla: «No».

Durant l’interrogatori, el fiscal va arribar a preguntar a Parra si s’havia entrevistat amb Artur Mas pels reiterats impagaments de CDC i les dificultats de cobrament. «Amb Mas mai he parlat d’aquests temes». El fiscal va insistir: «¿Però va demanar parlar amb el senyor Mas?». «No, perquè ell no en sap... per mi, ell no porta aquests temes», va concloure l’empresari.