'CAS 3%'

L'exgerent de TV-3 Oriol Carbó es nega a aclarir davant del jutge si va finançar CDC

Al·lega falta de temps per preparar la compareixença, malgrat que fa setmanes un empresari li va assenyalar com qui li va abonar el deute del partit

La justícia estudia les desenes de contractes del 2010 relacionats amb TV3 i la productora Triacom Audivisual

ex-gerente-tv3-castro

ex-gerente-tv3-castro / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángelez Vázquez

L’exgerent de TV-3 Oriol Carbó s’ha negat a aclarir al jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata si va participar en el presumpte finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) que se li imputa. Davant del magistrat ha al·legat que no havia tingut prou temps per preparar-se la compareixença, malgrat que des del mes de juliol passat sap que l’empresari Joan Manuel Parra li atribueix el pagament del deute que el partit tenia contret amb ell per la campanya electoral del 2010.

Després de prendre declaració a Parra perquè ratifiqués davant d’ell, en el denominat ‘cas 3%’, el que ja havia declarat a Barcelona en relació amb el que va ser la productora Triacom Audivisual, de la qual Carbó era llavors alt executiu, la que va saldar el deute de CDC, per uns 750.000 euros, el jutge va decidir imputar aquest últim pels delictes d’organització criminal, falsedat documental, suborn i finançament il·legal d’un partit polític.

En la interlocutòria d’imputació de l’agost passat, el magistrat afirma que hi ha «indicis» que ho va fer seguint «instruccions específiques de Germà Gordó», exgerent de CDC i conseller de Justícia de la Generalitat, a través de sis pagaments mensuals en «factures per girar a la empresa Triacom» per «suposades i òbviament inexistents col·laboracions» de les empreses de Parra a «produccions audivisuals de Triacom Audiovisual SL per a la Corporació Catalana de Mitjans Audivisuals».

Segons el jutge, Gordó i l’exgerent de TV-3 van mantenir reunions o converses «just abans de l’entrega de cada factura» perquè l’exconseller de Justícia «dictés» a l’empresari «el concepte concret que havia de fer constar en cada factura». Carbó, després, li deia a Parra com havia de preparar les factures per les suposades col·laboracions amb la productora per ocultar els pagaments.

Revisió de contractes

A petició del fiscal Anticorrupció José Grinda, el magistrat va requerir a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals tots els contractes realitzats amb Oriol Carbó i l’empresa Triacom Audivisual SL o qualsevol altra que hi estigués vinculada el 2010. 

Notícies relacionades

Fonts jurídiques han assenyalat que aquesta documentació ja es troba a disposició del jutge. Es tracta d’uns 80 contractes, dels quals 14 es refereixen directament a aquest episodi del presumpte finançament irregular de CDC que el mateix magistrat qualifica en la seva resolució de «singularitat» dins «del patró de comportament habitual» del partit per finançar-se. 

En aquest sentit, el magistrat situa el curs habitual d’aquesta via il·legal de finançament en l’alteració de «tota mena de concursos públics amb la finalitat de dirigir-los cap a les empreses dels empresaris connivents que, al seu torn, realitzaven donacions a Fundacions lligades a CDC» (CatDem i Fòrum Barcelona).