Casado reclama a Sánchez acabar amb la «incertesa» de la repetició electoral

Defensa la coalició amb Cs i Vox, 'Espanya Suma', per frenar Sánchez si hi ha nous comicis

El PP organitza un acte al Congrés d''Espanyols en defensa del comú', que convida Díez, exdirigent d'UPyD

casado-castro

casado-castro / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodriguez / Pilar Santos

Menys de dues setmanes abans que es compleixi el termini perquè es convoquin eleccions generals automàticament, Pablo Casado ha reclamat a Pedro Sánchez que aconsegueixi un pacte que acabi amb la «incertesa». En les files del PP prefereixen no tornar a veure les urnes instal·lades el pròxim 10 de novembre i, segons ha apuntat Casado, la «responsabilitat» que això no passi recau sobre el president del Govern en funcions. 

En un esmorzar informatiu a Madrid en què ha presentat l’actual cap de l’Executiu andalús, Juanma Moreno, el dirigent popular ha assegurat que Sánchez ha estat tot l’estiu en mode «precampanya» i amb la «veritable ambició» de «ser president en funcions tot i que res funcioni en aquest Govern».

Tot i així, Casado ha assenyalat que després dels resultats de les eleccions de l 28-A, és el líder dels socialistes qui ha de liderar la formació del futur Executiu i evitar repetir els comicis. En el cas que els ciutadans tornin a ser cridats a votar d’aquí a dos mesos –les quartes eleccions generals en quatre anys–, ha apuntat que la gent haurà de tenir en compte la «incapacitat» de Sánchez per evitar el bloqueig. 

«Moments de pacte»

«Els nostres millors moments en aquests 40 anys han sigut moments de pacte», ha remarcat Casado amb referència als acords que es van aconseguir durant la Transició. Així, ha insistit una vegada més en la necessitat de conformar la coalició Espanya Suma –amb Cs i Vox– per «soldar la fractura» que s’ha produït en el centredreta espanyol. «¿Com no ens hem de posar d’acord els que defensem Espanya? -s’ha preguntat. 

«Andalusia ha sigut pionera de l’entesa que necessita Espanya», ha dit, posant en alça l’acord amb Cs i Vox que els va valer per acabar amb 40 anys de mandat delPSOE. Així, ha posat èmfasi que el dirigent regional popular «va liderar el desbloqueig amb elllibre d’estil del PP».

Moreno, en la mateixa línia que Casado, ha explicat que el problema dels conservadors és la «fragmentació del centredreta» i l’«empetitiment» del seu electorat. Un diagnòstic que l’ha portat a enarborar una aliança amb liberals i ultres en el cas d’una repetició electoral. «¿Volem que governi Sánchez? Només hi ha una opció, que anem amb una força política que ens permeti competir amb Sánchez sota el paraigua d’Espanya Suma», ha destacat. No obstant, ha precisat que aquesta fórmula no suposa que cap dels tres partits «perdi les seves sigles». 

El vicesecretari de Comunicació, Pablo Montesinos, ha apuntat, després de la reunió del comitè de direcció, que, si hi ha repetició electoral, el PP estarà «obert al diàleg» per abordar aquesta possible coalició electoral.  Després de diverses preguntes de la premsa, Montesinos ha donat a entendre que aquesta proposta s’ha traslladat a Cs i Vox a través dels mitjans de comunicació, però no de manera formal. L’alt càrrec del partit tampoc ha volgut concretar quin tipus d’aliança proposaria el PP.

Montesinos ha anunciat que dijous, hores després de la Diada, l’exlíderd’Unió, Progrés i Democràcia (UPyD), Rosa Díez, participarà en unes jornades organitzades pel PP en el Congrés sota el títol ‘Espanyols en defensa del comú’, en les quals també està previst que intervingui Casado. Una estratègia que s’ha plantejat amb un ull posat en Ciutadans, mostrant l’objectiu últim de Casado de «refondre» les dretes. 

Notícies relacionades

Enuig al PP

A les files conservadores hi ha un cert enuig amb la formació que lidera Albert Rivera. Després que el líder de Cs digués que no «taparà» la «porqueria» del PP, fonts properes a Casado han lamentat la falta de «respecte» que suposen aquestes paraules i han assegurat que l’estratègia triada pel dirigent liberal «no té recorregut electoral». «L’electorat no entén que ens estiguem pegant», han defensat les mateixes veus.