A CATALUNYA I COMUNITAT VALENCIANA

Andalusia posa en marxa una línia d'ajuts per combatre la immersió lingüística

Les subvencions, una concessió a Vox, van destinades a impartir classes de castellà a descendents d'andalusos emigrats

zentauroepp12897648 barcelona 23 04 2010  inaguracion de la feria de abril  ambi190903185300

zentauroepp12897648 barcelona 23 04 2010 inaguracion de la feria de abril ambi190903185300 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Va ser un dels compromisos aconseguits per Vox per donar el seu vistiplau als primers comptes autonòmics de PP i Cs a Andalusia, i només dos mesos després ja s’ha posat en marxa. Aquest dimarts la Junta ha aprovat l’ampliació de les subvencions atorgades a les entitats andaluses en altres autonomies per incloure, de forma específica, activitats dedicades al reforç del castellà allà on s’ha aplicat la immersió lingüística d’un altre idioma cooficial de l’Estat, com a Catalunya o la Comunitat Valenciana.

El portaveu de l’Executiu i conseller de Presidència, Elías Bendodo (PP), ha detallat que l’objectiu d’aquesta nova línia de subvencions és fomentar que els descendents d’andalusos que resideixen en altres comunitats on hi ha immersió lingüística no hagin d’abandonar les seves arrels culturals. “Es tracta que cap andalús a fora es pugui veure afectat perquè el Govern que sigui decideixi que hi ha immersió lingüística, i així puguimantenir les seves arrels”, va dir.

Aquesta nova línia d’ajuts, que a la pràctica es tradueix en subvencions perquè les associacions, comunitats i federacions d’andalusos fora de la comunitat puguin impartir classes de castellà, se suma així a les ja existents fins al moment per enaltir la cultura andalusa i els seus valors, fomentar accions sobre la identitat andalusa o fins i tot contribuir a projectar la imatge d’Andalusia a l’exterior.

Segons la Junta, la necessitat d’aquests ajuts es justifica perquè “en els últims anys, l’Administració andalusa s’ha trobat amb un nou repte davant de l’obligada immersió de tota la població resident en determinats territoris d’acollida, cosa que podria portar una pèrdua gradual del patrimoni cultural i lingüístic dels andalusos que viuen en aquests territoris i, especialment, dels seus descendents”.

Millo, al capdavant

Les competències amb les entitats andaluses a l’exterior recauen en Enric Millo,Enric Millo que va ser delegat a Catalunya del Govern de Mariano Rajoy i una de les figures més qüestionades per l’independentisme per la seva gestió durantl’1-O. Després de quedar fora de les llistes autonòmiques, municipals i europees, va ser repescat pel PP andalús el mes d’abril passat com a secretari general d’Acció Exterior, un càrrec amb rang de viceconseller.

Notícies relacionades

Fonts de l’executiu regional expliquen que, tot i que es tracta d’una nova línia d’ajuts més específica, no es traduirà en una modificació pressupostària. Segons els comptes públics aprovats per a aquest exercici del 2019, les diferents subvencions per a les entitats a l’exterior, que poden destinar-se fins i tot al manteniment de l’activitat ordinària d’aquestes comunitats, estan dotades amb 882.000 euros. L’àrea d’Hisenda ja va incloure en aquesta xifra l’import de 152.000 euros compromès amb la formació ultradretana per tirar endavant els comptes el juny passat, precisament per tal que es destinessin a aquestes activitats de caràcter lingüístic.

La Fira d’abril

L’acord amb Vox no va suposar a la pràctica un canvi substancial en els comptes dissenyats per l’Executiu andalús, el primer no socialista, però sí va traslluir que s’assumien bona part dels seus postulats ideològics, com les seves crítiques a l’ensenyament del català en detriment del castellà. Per això van reclamar una partida per ajudar a què “els estudiants andalusos que vulguin estudiar en castellà en qualsevol part d’Espanya puguin fer-ho”. En la mateixa línia, durant la primavera passada la formació ultra ja va sol·licitar a la Junta d’Andalusia que articulés una altra línia d’ajuts per recolzar la Fira d’abril de Barcelona, i mantenir així les arrels culturals d’aquestes comunitats emigrades.