Rumb a eleccions

La desconfiança entre Sánchez i Iglesias porta el país a punt de la repetició el 10-N

Els estudis de la Moncloa pronostiquen 150 diputats per al PSOE i 20 per a Podem

undefined44922731 madrid 06 09  2018 politica el presidente del gobierno pedro190824160330

undefined44922731 madrid 06 09 2018 politica el presidente del gobierno pedro190824160330

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Ridley Scott narra en la seva opera prima,‘Los duelistas’,l’obsessió compulsiva de dos hússars de l’exèrcit de Napoleó que es baten en duel al llarg de quinze anys en una espècie de bucle excèntric en què l’honor o la humiliació són només arguments per alimentar un combat en el qual finalment hi ha una victòria però, espòiler, ningú mor.

La pugna entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, que va començar el 2014, quan tots dos van emergir en paral·lel com a líders del PSOE i de Podem, s’ha transformat ja una rivalitat enquistada en què la barreja del factor humà, l’estratègia política i les ferides obertes semblen impossibilitar el pragmatisme. Després de l’estiu, el pols d’aquesta relació situa Espanyarumb a eleccions. Un altre cop.

Tret d’un cop de timó d’última hora, tan factible com improbable, el país es dirigeix a la repetició de les legislatives el10 de novembre. Les escasses veus que, després del fracàs de juliol, van alimentar esperances que les vacances permetrien calmar els ànims, veuen ara que la ruptura és gairebé irreversible. Aquesta setmana, socialistes i morats han exhibit una creixentbel·licositat. Sánchez al·lega que lacoalició és inviable. Iglesias diu queno regala investidures. I res a l’horitzó, més enllà de la sempiterna pressió dels temps, fa entreveure un canvi de posicions.

Els partits han començat a assumir que han de preparar-se per a unanova campanya electoralque, en realitat, sembla que va començar dimarts passat, amb la nova contraoferta d’Unides Podemi una entrevista en què Iglesias va explicar que creu que la Moncloas’arriscaràa anar aeleccionsperquè les enquestes els auguren una victòria més àmplia que la d’abril.

El Govern insisteix que és la desconfiança la que impossibilita no ja la investidura, sinó la governabilitat dia a dia, d’un grup que, diuen, provava de muntar un executiu paral·lel que alimenti de poder per a un partit desnodrit. Els recels són reals. I les anàlisis, també.

Reforç del bipartidisme

Fonts governamentals detallen a aquest diari que els estudis electorals atorguen al PSOE 150 diputats (27 més que ara) i entorn de 20 a Unides Podem (22 menys). Les previsions apunten a un reforç del bipartidisme, ja que el PP també pujaria en detriment de Ciutadans i Vox.  Tot i així el bloc de lesdretes no podria governar. Els socialistes continuarien sense tenir majoria absoluta (176) però, remarquen, amb aquest resultat podrien negociar amb avantatge i evitarien dependre dels partits independentistes.

Fonts de l’Executiu expliquen que a la Moncloa ja hi ha el “convenciment”il’“aplom”que s’anirà a eleccions. És un risc, reconeixen, però el desengany amb Iglesias és tan profund que estan convençuts que, amb els morats dins, el Govern implosionaria en menys d’un any. “Millor anar a eleccions al novembre. El resultataclariràles coses”, defensen.

“De coalició, ni parlar-ne”

Fonts socialistes admeten que l’única manera d’evitar les eleccions seria que Iglesias s’avingués a recolzar la investidura sense entrar en el Govern, però tenen poques esperances. Asseguren que Sánchez no tornarà a oferir la coalició. També ho va dir al juny i després la va proposar.“Aquesta vegada no. De coalició, ni parlar-ne. Si Iglesias fossensatreflexionaria perquèli anirà especialment malament”, insisteixen.

Notícies relacionades

El líder de Podem sol contrarestar qualsevol enquesta al·legant que el mínim electoral del seu partit és alt i que les campanyes li proven bé. Com a politòleg sap, també, que ara mateix el terra del seu partit és gairebé igual al seu sostre de creixement i, sobretot, que elsistema electoral penalitzaterriblement les formacions petites. Ben aviat: els estudis de la Moncloa poden ser molt optimistes, però una petita pèrdua percentual de vot sent quarta força provoca una sagnia de diputats.

El dubte és si el clima d’opinió es mantindrà el 10-N. L’agost ha sigut un mes complicat per la gestió de la crisi del’‘Open Arms’ i la tornada a l’activitat parlamentària augura esbroncades. Aquest dimarts la Diputació Permanent del Congrés votarà 14 sol·licituds de compareixença de membres de l’Executiu i al setembre començaran les sessions de control, amb l’etern duel Sánchez-Iglesias .