Quan el conseller Puigneró afirmava que Amèrica va ser descoberta pels catalans

L'actual titular de Polítiques Digitals va assenyalar en un document del polèmic Institut Nova Història que la veritat d'aquesta gesta ha sigut ocultada per Espanya

zentauroepp49440596 combo190814195622

zentauroepp49440596 combo190814195622

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La polèmica sobre l’Institut Nova Història, que el diputat d’ERC Gabriel Rufián va acusar de fer pseudohistòria i va comparar amb el terraplanisme, ha arribat fins a un destacat membre del Govern, el conseller de Polítiques Digitals i Administracions Públiques, Jordi Puigneró. 

Un usuari de Twitter, que s’identifica com Комиссар (@Casfetera) ha bussejat en l’hemeroteca digital de l’entitat i ha recuperat –i difós a Twitter– l’enllaç d’un document de l’INH en què, sota el títol 'La gran mentida del mil·lenni: ¿Cristòfor Colom, Cristobal Colón o Christopher Columbus?', s’afirma que el descobriment d’Amèrica va ser obra de catalans. La firma de Puigneró apareix rubricant el pròleg i les conclusions del document. L’usuari de Twitter demana al conseller si pot confirmar-li si és l’autor del conjunt d’aquesta pseudoinvestigació.

En el pròleg, Puigneró assegura: "La història la fan els vencedors. I el segles que van precedir el descobriment d’Amèrica van veure una Castella en auge davant una corona catalanoaragonesa en absoluta decadència. Per tant, és fàcilment deduïble que la història l’han fet els espanyols". De les seves paraules es desprèn que l’avui conseller va viure una mena de revelació al conèixer els treballs de Bilbeny. "Aquell mateix dia [en què el va conèixer] em vaig dir que l’ajudaria en aquesta tasca esgotadora de difondre la veritable veritat d’aquesta gran mentida que fa anys que creiem".

El conseller s’expressa amb contudencia en les seves conclusions. "Tenim prou motius per començar a dubtar de la història que ens han ensenyat els nostres amics els espanyols i concretament en el tema del descobriment d’Amèrica; ja és hora que comencem a entendre que aquella gesta nàutica no podia ser, mai, mai, realitzada per una banda de galifardeus que no sabien on anaven, ni amb qui anaven ni qui els guiava", escriu abans de reblar: "Nosaltres, els catalans, hem descobert Amèrica. I la resta ha sigut una gran mentida al servei d’Espanya". Davant d’això, aposta per "fer una mica de publicitat, senyors. Que ho sàpiga tothom".

Notícies relacionades

Unes de les diverses proves que en el document es plantegen per afirmar que Colom era català eren una sèrie de suposats catalanismes que apareixen en el seu diari de bord. "El 'Diari de Bord' de Cristòfor Colom és ple de catalanismes i catalanades.  És inconcebible que un italià pugui escriure en un estil tan català sense haver estat mai a Catalunya". En el text, es parla de "censors" que van manipular els documents i la història per fer desaparèixer qualsevol rastre de catalanitat.

De Cervantes a Erasme, tots catalans

Dirigit pel pseudohistoriador Jordi Bilbeny, l’Institut Nova Història és conegut per les seves teories revisionistes sobre la història de Catalunya i per defensar, entre altres teories, la catalanitat de personatges històrics com Cristòfor Colom, Hernán Cortés, Francisco Pizarro, Miguel de Cervantes, Leonardo da Vinci, Erasme de Rotterdam, Santa Teresa de Jesús, Miguel Servet i William Shakespeare.

Temes:

Història