ESTRATÈGIA CUPAIRE

La CUP crida a «tensar el conflicte amb l'Estat» després de la Diada per accelerar el procés

Planteja mobilitzacions «sostingudes» al carrer per aconseguir una «agenda de ruptura» i avançar cap a la independència

Carles Riera apunta que els cupaires volen acordar el «rumb» del Govern abans de negociar els Pressupostos

a

a / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Agencias

La CUP vol “tensar i reescalar el conflicte” amb l’Estat a partir de la Diada i de la sentència del procés–prevista per a aquesta tardor– per entrar així en la “fase resolutiva” del conflicte. Així ho ha explicat aquest dijous el diputat cupaire Carles Riera, que ha demanat a partits, entitats i agents socials independentistes que s’uneixin per generar una “onada mobilitzadora superior a la del 3-O” i a “aguantar-la” al carrer per a així aconseguir una “agenda de ruptura democràtica”.

En una entrevista a SER Catalunya, Riera ha defensat que és necessari “tensar i reescalar el conflicte” amb l’Estat per crear les “condicions” i entrar en la “fase resolutiva” del conflicte. Segons el seu parer, tensar el conflicte és “l’única manera de desbloquejar la situació” ja que, ha apuntat, l’Estat “no està disposat a negociar”.

Per apuntalar la seva estratègia, Riera ha assenyalat que l’aposta actual de la Generalitat no va enlloc perquè es mou per conservar l’autonomia i dialogar amb l’Estat: “Diàleg amb l’Estat no n’hi ha hagut, no n’hi ha, ni se l’espera. I l’autonomia està bloquejada”. A més, ha retret al Parlament haver fet molta retòrica: “Ja és suficient. Ara hem de passar a fets concrets”.

Unitat cap a la “ruptura”

En uns moments en què les tensions marquen l’independentisme, Riera ha cridat a la unitat i a treballar per “estratègies compartides”. Ha plantejat mobilitzacions "sostingudes" en el temps, de més envergadura que la ‘vaga de país’ del 3-O. Segons el diputat de la CUP, aquesta "resposta sostinguda" al carrer és la que permetrà aconseguir una "agenda de ruptura democràtica amb l’Estat". Riera opina que la “unitat independentista” s’ha de construir al voltant de la idea de la “ruptura” i no de la transició, com considera que es va ferl’1-O.

Per a Riera, la sentència del Tribunal Suprem serà un moment “molt important” per “accelerar el procés” amb una resposta política que inclou la proposta concreta de l’exercici del’autodeterminació. “Ha de ser un moment de preparació, i en aquest moment es poden donar situacions que permetin fer grans passos cap endavant”, ha afirmat.

Independència abans que Pressupostos

Sobre el seu eventual recolzament als pressupostos de la Generalitat, que els ha sol·licitat el president Quim Torra, el diputat de la CUP ha explicat que la seva formació vol acordar amb el Govern el “rumb” per avançar cap a l’autoderminación i la independència abans de posar-se a negociar els comptes del 2020.

Notícies relacionades

Riera ha confirmat que la CUP no està en contra de negociar els Pressupostos que presenti a la tardor el Govern, però sí que desitja saber si l’Executiu “té uns objectius clars”. “Hem de posar-nos d’acord en un rumb, marcar una línia per aconseguir-lo, així com defensar els drets socials i la sobirania del Parlament davant de l’Estat”, ha assenyalat el diputat de la CUP.

I ha advertit, deixant clara les prioritats dels cupaires: “Primer és posar-se d’acord ambl’estratègia de país i després ja parlarem de despeses i partides. Si no ens posem d’acord cap a on volem anar, difícilment ens posarem d’acord en altres qüestions com el Pressupost”. Ha afegit que els comptes catalans han d’estar “al servei d’un canvi”.