PREPARATIUS DE LA DIADA

Exconsellers d'ERC renuncien a anar a la manifestació de l'ANC l'11-S

Josep Huguet denuncia el clima "anti-ERC" i acusa l'entitat independentista de voler convertir l'acte en un "aquelarre contra els traïdors"

"No generalitzem uns tuits de dues persones que no estan en òrgans de partits polítics", rebat Paluzie

huguet-y-simo

huguet-y-simo

5
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La manifestació que l’Assemblea Nacional Catalana organitza cada 11-S amb motiu de la Diada amenaça de convertir-se en una altra escenificació de les tensions en l’independentisme. Els exconsellersd’ERC Josep Huguet i Anna Simó ja han anunciat que no assistiran a l’acte. Huguet qualifica a Twitter l’ANC de "colla d’exaltats", denuncia el clima "anti-ERC" i acusa l’entitat de voler convertir la manifestació en un "aquelarre de purificació contra els traïdors". "No generalitzem uns tuits de dues persones que no estan en òrgans de partits polítics", li ha assestat Elisenda Paluzie, que ha sentenciat que no es tractava d’excloure ningú i ha instat els polítics a "saber encaixar la crítica legítima".

L’exconseller Huguet, que recorda que es manifesta des dels anys 70, afirma que només reconsiderarà la seva decisió si abans de l’11-S l’ANC posa fi a la "música antipartits i especialment anti-ERC". Poc després d’aquest tuit, una altra exconsellera republicana, Anna Simó, anunciava també a Twitter la seva decisió de no anar tampoc a la manifestació de l’ANC.

L’ANC exclou polítics de la zona vip

La renúncia d’aquests dirigents s’ha donat a conèixer coincidint amb la decisió del secretariat nacional de l’ANC de no incloure polítics en l’espai reservat per a convidats.  L’entitat de Paluzie argumenta que ha preferit donar protagonisme a la societat civil davant de les discrepàncies estratègiques entre les formacions independentistes que s’han posat en evidència a la Diputació de Barcelona (on JxCat ha pactat amb el PSC) o en diversos ajuntaments. L’ANC ha exigit a JxCAT i ERC que "deixin enrere les lluites internes i treballin per la unitat". De fet, la manifestació de l’11-S s’enfocarà a la reivindicació de la unitat independentista

"Els puc trucar per dir-los que no estan exclosos, evidentment", ha comentat Paluzie en roda de premsa conjunta amb Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, en la qual han reivindicat unitat d’acció als partits polítics. Huguet ha negat que la seva negativa a anar a la manifestació tingui a veure amb la decisió de l’ANC. Afirma que "mai en 10 anys he anat a la zona vip de la 'mani" i assegura que "el problema és el clima previ que s’ha creat amb incidents locals antipartit i especialment anti-ERC, mai desautoritzats".

Notícies relacionades

"La fiscalització dels dirigents polítics és absolutament legítima. S’ha de saber encaixar la crítica legítima", ha rebatut Paluzie. La presidenta de l’ANC ha explicat que les mobilitzacions dels seus territorials per reivindicar pactes independentistes han sigut "de tot signe, no centrades en ERC". En aquest sentit ha posat com a exemple les convocades contra l’acord de JxCat i PSC a la Diputació. Això sí, ha reclamat, amb referència a  "algun fet molt puntual i aïllat", que les formes en aquestes mobilitzacions han de ser "molt respectuoses". 

Unitat en dubte

Aquesta manifestació de la Diada serà la primera, des que els organitza l’ANC, en la qual els polítics no tindran un espai reservat preferent. Sí que seran a la zona de convidats els representants del món municipal com l’Associació de Municipies per la Independència (AMI) que, com Òmnium, és col·laboradora de l’acte. Joan Marc Jesús, un dels 77 membres del secretariat, apunta que l’acord s’ha pres "per consens" després d’escoltar els suggeriments de les assemblees territorials. Des del seu compte de Twitter, cita dirigents independentistes com Sergi Sabrià, Marta Vilalta, Elsa Artadi o Aurora Madaula a fer-se els selfies amb "la gent del carrer" i "escoltar el que la gent demana", amb referència a la unitat independentista. 

Simó, processada per l’1-O

Josep Huguet va ser conseller de Comerç, Turisme i Consum de la Generalitat de 2004 a 2006, sota la presidència de Pasqual Maragall, i de 2006 a 2010 va ocupar la cartera d’Innovació, Universitats i Empresa, en el Govern de José Montilla. Per la seva banda, Anna Simó va ser consellera de Benestar Social i Família del 2003 al 2006 en el govern de Pasqual Margall i també va ser vicepresidenta primera i secretària primera del Parlament entre el 2012 i el 2017.

L’ANC i Òmnium reivindiquen unitat pensant en la sentència

L’ANC i Òmnium han volgut exhibir una unitat que han reivindicat també als partits polítics davant d’una sentència que sembla "condemnatòria i dura". "L’11-S ha de ser la primera fita al camí de mobilitzacions. Que es vegi que la repressió no fa que abandoni la lluita", ha sentenciat Paluzie, reivindicant que la pròxima Diada serveixi per <br/>"reprendre el full de ruta que ens permeti culminar l’objectiu de l’autodeterminació. Marcel Mauri, vicepresident de l’ANC, ha reclamat que hi hagi una "<span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px; background-color: rgb(244, 245, 246);">resposta institucional, política i ciutadana" unitària, "no-violenta però a l’altura de l’atac" que podria ser una condemna als presos sobiranistes.</span>