REESTRUCTURACIÓ A CIUTADANS

Rivera es blinda per no donar aire a Sánchez

El líder de Cs àmplia la seva executiva amb 22 novetats i cessa els més crítics

Roldán, candidata a la Generalitat i coportaveu, entra en la direcció

zentauroepp49260916 rivera roldan190729124357

zentauroepp49260916 rivera roldan190729124357 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El cordó sanitari que Albert Rivera  va imposar a Pedro Sánchez  sembla cada vegada més sòlid, més difícil de tallar. Després de les dimissions de diversos dirigents i membres fundadors de  Ciutadans  per la deriva que estava adquirint el partit, el president dels taronges va anar, aquest dilluns, un pas més enllà. Davant del  Consell General del partit, va ordenar canvis en l' Executiva: augmentar el nombre de persones afins a ell i treure de la cúpula aquells que van posar en dubte la seva estratègia de vetar el president del govern en funcions. Tot apunta que el líder liberal busca envoltar-se de lleials per fer front al que, es preveu, siguin dos mesos de pressions múltiples perquè s'abstinguin en la investidura del secretari general del PSOE, facilitant un govern monocolor socialista.  

A les portes del mes d'agost, i a menys de dos mesos que acabi el termini per elegir un president i calgui convocar unes  noves eleccions, Rivera va posar a sobre de la taula un  canvi en els estatuts  per ampliar la cúpula de la formació a 50 membres i poder forçar 22 noves incorporacions. "Parar, reorganitzar-se, agafar múscul i créixer". Així va defensar els canvis que, entre altres coses, van comportar l'entrada de Lorena Roldan, acabada d'elegir mitjançant primàries candidata de Cs a la presidència de la Generalitat de Catalunya  i portaveu nacional en absència d' Inés Arrimadas, i el cessament de cinc dirigents, algun d'ells crítics amb el nou rumb.

 

"Volem governar Espanya i desmuntar el  'plan Sánchez', que és el mateix", va sentenciar el president taronja. Objectiu per al qual resulta imprescindible posar traves a quatre anys més de socialisme a la Moncloa  i mantenir el 'no' a Sánchez. Per a això, va argumentar davant dirigents estatals, autonòmics i locals que vol comptar amb "un equip amb gent preparada, amb  gent lleial al projecte de Ciutadans i d' Espanya, de gent diversa que com un gran riu acaba desembocant al mateix afluent".

Ball de noms

Entre els nous perfils que passen a engrossir la cúpula estatal taronja, Rivera va destacar els noms de l'exsocialista  Joan Mesquida, antic director de la Policia i la Guàrdia Civil, i dels expresidents populars de les Balears i de la Comunitat de Madrid, José Ramón Bauzá  i  Ángel Garrido, respectivament. Polítics amb experiència que van abandonar les seves formacions per allistar-se a les files liberals. A més, el nou projecte del president de Cs també situa a primera fila  Edmundo Bal, advocat de l'Estat que va portar el cas del procés davant del Tribunal Suprem, en un moment inicial, o Sara Giménez, advocada d'ètnia gitana.  

Notícies relacionades

Tot i que el 'número dos' de Cs, José Manuel Villegas, assegurava, fa unes setmanes, que no estava previst que aquesta reforma comportés cap cessament, el cert és que els 22 nous noms que ocuparan un seient en la direcció de Ciutadans van comportar cinc destitucions. En concret, les de Fernando MauraOrlena de MiguelAntonio EspinosaMatías Alonso  i  Raquel Morales.

Tots són dirigents que, tot i que cada vegada menys vinculats a la presa de decisions en el partit, havien mostrat reticències a l'hora de  bloquejar la investidura de Sánchez. En aquest sentit, Maura va completar junt a Luís GaricanoJavier Nart  i  Francisco Igea el quartet de dirigents que, a finals de juny, es van posicionar en contra de mantenir el veto al president en funcions. Un debat en el qual també es va abstenir Orlena de Miguel, juntament amb dos companys més de l'Executiva.