INSISTINT AMB LA INVESTIDURA

Iglesias evita la pressió perquè negociï a la baixa

Podem desatén les veus pròpies i alienes que demanen pactar només mesures

El PSOE explota les crítiques internes al líder morat i es vacuna contra la coalició

undefined49212587 graf2450 madrid  25 7 2019  el presidente del gobierno en fu190729201547

undefined49212587 graf2450 madrid 25 7 2019 el presidente del gobierno en fu190729201547 / Ballesteros Emilio Naranjo

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Després del sonor fracàs de les negociacions d’investidura, Unides Podem s’ha convertit en una olla de pressió. Internament, IU i els anticapitalistes advoquen per deixar de banda les expectatives d’un govern de coalició i assegurar-se un pacte programàtic amb el PSOE que, a canvi d’ajudar a investir president el socialista Pedro Sánchez, garanteixi un bon paquet de mesures d’esquerra a l’acció de l’Executiu durant la pròxima legislatura. Alguns barons morats defensen, almenys, obrir una reflexió sobre el camí que s’ha de seguir en les pròximes setmanes, a fi d’evitar eleccions que ningú desitja o un hipotètic desbloqueig amb ajuda de la dreta. 

Però l’equip de Pablo Iglesias es resisteix. A les demandes que en aquest sentit els fan alguns dels seus socis i companys i a les que els arriben des de fora, especialment del PSOE.  "És una alternativa que val la pena considerar", va dir aquest dilluns Cristina Narbona sobre la proposta d’IU de recuperar la fórmula d’un Executiu monocolor amb recolzament extern de l’esquerra. 

La carta electoral

Al PSOE li venen molt bé totes aquestes veus que dins de l’heterogènia òrbita d’Unides Podem qüestionen l’estratègia seguida per Iglesias, basada a fiar-ho tot a la coalició. Des que va fracassar la investidura, dijous passat, els socialistes han enterrat la possibilitat d’un Executiu en qui els dos partits estiguin representats. Ara insisteixen que les converses amb els morats es reactivaran si s’obren al recolzament a canvi de mesures, acceptant que Sánchez tingui absoluta llibertat per formar el seu Consell de Ministres. El model és Portugal, on el socialista António Costa governa en solitari amb el suport dels partits a la seva esquerra.

Els principals col·laboradors de Sánchez insisteixen que Iglesias ha d’escoltar els que li demanen des de dins una negociació a la baixa, com va apuntar Narbona, la presidenta del PSOE, en una entrevista amb Efe. La prioritat, va dir l’exministra, és «evitar» la repetició d’eleccions a través de la recerca d’"altres vies" diferents de la coalició, entre les quals també es troba l’abstenció del PP i Cs. Però els socialistes veuen molt poc probable que Pablo Casado i Albert Rivera acabin cedint, i alhora no tenen tan clar que uns nous comicis puguin ser perjudicials per als seus interessos. El mateix Sánchez ha assenyalat en reunions internes del seu partit que en altres generals obtindria "millors resultats".

Missatge de la 'vice'

 L’únic descartat és tornar a explorar un Executiu amb Podem. En un missatge enviat a càrrecs socialistesCarmen Calvo vacuna el PSOE contra les temptacions d’alguns dirigents de continuar advocant per aquesta fórmula. "Ningú ha votat coalició. Tots han de fer canvis en les circumstàncies noves de la política espanyola", argumenta en el text, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, la vicepresidenta i principal negociadora del PSOE.

El missatge deixa clar les ferides que la negociació amb Podem ha provocat. "Després de tanta tempesta estem obligats a generar la calma", recomana Calvo, que tot i així evita carregar en excés contra Iglesias. "El que obteníem de l’altra part és difícil de qualificar, per ser elegants fins al final," diu. La vicepresidenta sí que s’atura en les diferents visions dins del PSOE, tant en dirigents com en votants, sobre una coalició. "Cap senyal de les que ens guien és clara i unívoca. Hi ha gent que esperava aquest objectiu i una altra a la qual li inquietava molt. Ni de lluny teníem missatge clar", reconeix Calvo, que aposta per "seguir amb totes les possibilitats restants que puguin ser respectuoses amb el nostre electorat".

Efecte agost

Notícies relacionades

No obstant, els morats confien que el pas dels dies estovarà l’actitud del PSOE. I que si no truquen des de Ferraz a Unides Podem, no es descarta que siguin els d’Iglesias els que agafin el telèfon primer, segons va afirmar Pablo Echenique, responsable d’Acció Política, a La Sexta. Espolsant-se, això sí, les "opinions legítimes", però al seu entendre equivocades, que es formen amb un pacte només programàtic.