EUSKOBARÒMETRE

El PNB tornaria a guanyar les eleccions basques i obtindria majoria absoluta amb el PSE

Els socialistes arrabassarien el tercer lloc a Elkarrekin Podem

Ciutadans i Vox seguirien sense representació al Parlament

undefined32684449 madrid 06 02 2016 politica el secretario general del psoe  p181122203403

undefined32684449 madrid 06 02 2016 politica el secretario general del psoe p181122203403 / J M Prats

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PNB guanyaria de nou les eleccions autonòmiques basques si se celebressin ara i podria formar un govern majoritari amb el PSE/EE, al contrari del que passa ara, ja que l’Executiu format pels dos partits se situa a un escó de la majoria absoluta al Parlament Basc.

Aquest és el resultat de l’estimació de vot dels bascos elaborada per l’equip del’Euskobaròmetre, i difosa aquest divendres, amb les dades obtingudes sobre 1.200 entrevistes realitzades en els passats mesos de maig i juny.

El PNB obtindria gairebé un 39,4% dels vots vàlids, que es traduirien en 30 escons, dos més que la seva representació actual, i ocuparia la primera posició als tres territoris històrics.

El segon lloc, també als tres territoris, és per a EH Bildu, amb un 22,8% dels vots vàlids i 19 escons, un més que els que té ara.

El PSE/EE avança Podem

EL PSE/EE recuperaria la tercera posició amb un 18,1% dels vots i cinc escons més fins a arribar a 14. Aquest partit s’asseguraria aquesta tercera posició a les tres províncies.

Els socialistes arrabassen així el tercer lloc a Elkarrekin Podem, que quedaria en quart lloc en totes els territoris, menys a Àlaba, que seria el cinquè, després del PP. La coalició obtindria un 9,6% dels vots i perdria cinc dels 11 escons que ocupa en aquest moment.

També retrocediria el PP –cinquè lloc a Biscaia i Guipúscoa, i quart a Àlaba– amb un 7,4% dels vots i 6 escons, tres menys que en l’actualitat.

Ciutadans i Vox, per la seva banda, seguirien sense representació al Parlament Basc, ja que aconseguirien menys del 3% dels vots vàlids.

Un 65% de participació

El sondeig també indica que la participació mitjana estimada en els comicis se situaria al voltant del 65%, amb un 80% de l’electorat que assegura que ja té definides les seves preferències i un 15% que no expressa clarament la seva intenció, ja sigui a favor d’una opció política o de l’abstenció.

D’aquests resultats de l’estimació de vot se’n desprèn, segons l’estudi, que l’actual govern de coalició entre el PNB i el PSE/EE "surt reforçat", ja que tots dos incrementen els seus recolzaments i la seva representació.

També es conclou que el PNB podrà continuar en l’Executiu basc sempre que compti amb el suport dels socialistes o d’EH Bildu, ja que són les dues forces amb les quals aconseguiria una majoria absoluta.

A més d’alguna d’aquestes dues coalicions,l’única alternativa de govern possible seria que les tres formacions d’esquerra (EH Bildu, PSE/EE i Elkarrrekin Podem) es posessin d’acord per governar.

L’actual Govern aprova

Segons les dades de l’Euskobaròmetre difoses la setmana passada, la societat basca atorga una nota de 6,1 a l’actual govern de coalició entre nacionalistes i socialistes, fet que suposa 8 dècimes més que l’enquesta corresponent al semestre anterior.

Notícies relacionades

Aquesta nota és similar entre els nacionalistes i els no nacionalistes.

El 86% dels bascos, a més, aproven la gestió d’aquest Executiu davant del 12% que el suspèn.