SENSE PERMÍS

Els fiscals demanen que Fiscalia General investigui si el Govern va accedir als seus ordinadors

Reclamen a Justícia un sistema informàtic comú per a jutges i ministeri públic igual a tot Espanya

GRAF6982. LA CORUÑA, 12/06/2019.- La fiscal general del Estado, María José Segarra, atiende a los medios durante la inauguración de la Escuela de Fiscales, que este año se centrará en analizar los avances y los retos que plantea la lucha contra la violencia de género y otras formas de violencia sobre la mujer. EFE/Cabalar

GRAF6982. LA CORUÑA, 12/06/2019.- La fiscal general del Estado, María José Segarra, atiende a los medios durante la inauguración de la Escuela de Fiscales, que este año se centrará en analizar los avances y los retos que plantea la lucha contra la violencia de género y otras formas de violencia sobre la mujer. EFE/Cabalar / Cabalar (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’Associació de Fiscals ha demanat a la Fiscalia General de l’Estat que investigui si per part de la Generalitat s’ha produït un accés indegut a ordinadors de membres del ministeri públic que exerceixen en aquesta comunitat, fets pels quals el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha obert diligències informatives. En un comunicat, els fiscals conservadors han expressat, a més, la seva "profunda preocupació i malestar" després de donar-se a conèixer aquest suposat control i seguiment del contingut dels dispositius informàtics utilitzats per fiscals i jutges a Catalunya. 

L’associació remarca que aquests ordinadors "contenen informació reservada i rellevant, així com dades personals objecte d’especial protecció", que hauria de fer que la Fiscalia General realitzi les "oportunes gestions per esbrinar aquests fets" i exigir al govern català "que s’abstingui de conductes que puguin suposar una ingerència en el dret a l’entorn digital" de fiscals i jutges, que poden suposar afectar el seu dret a la intimitat, el secret de les comunicacions i la protecció de dades continguts als expedients judicials.

Notícies relacionades

Al conèixer-se els missatges que apareixien als ordinadors dels magistrats, fonts de la Conselleria de Justícia van assegurar que s’havia remès a tots els terminals de la Generalitat, cosa que va incloure jutges i fiscals. Van remarcar que el missatge era "innocu", però que malgrat això havien mostrat el seu malestar davant de la Conselleria de Política Digital per enviar-lo també als magistrats, acció que no és procedent. Des de Política Digital, no obstant, asseguren que Justícia sí que coneixia les remissió d’aquests missatges.

Sistema conjunt

Segons l’opinió d’aquest col·lectiu, la Fiscalia General de l’Estat, juntament amb el CGPJ, ha d’exigir al Ministeri de Justícia "la implantació d’un nou sistema informàtic únic a tot el territori nacional i comú per a jutges i fiscals, que estigui lliure de tota ingerència dels poders públics i dotat dels adequats mecanismes de protecció".